Доступність посилання

ТОП новини

Презентація мультимедійного диску “Могила без хреста” української служби “Бі-Бі-Сі”.


Тарас Марусик Презентація мультимедійного диску “Могила без хреста” української служби “Бі-Бі-Сі”.

Київ, 24 березня 2004 року.

Тарас Марусик

24-го березня в приміщенні Національного університету “Києво-Могилянська Академія” українська служба “Бі-Бі-Сі” презентувала вельми цікавий проект, присвячений голодоморові в Україні 1932-33-х років. Це мультимедійний диск, на якому є тексти, звуковий супровід, радіощоденники свідків та фотографії.

Продюсер української служби “Бі-Бі-Сі” і координатор цього проекту Марина Денисенко розповідає:

Марина Денисенко

Цей проект має назву “Могила без христа”. Він є результатом праці кількох радіожурналістів української служби “Бі-Бі-Сі”, які намагалися дослідити, чим насправді був голодомор, і чому ми маємо про нього пам’ятати?

Тарас Марусик

В аналітичних програмах, записаних на компакті, можна почути, що думають історики, політики, очевидці про причини, обставини і наслідки голодомору.

Марина Денисенко запропонувала кілька фрагментів з мультимедійного диску, продемонструвала, як користуватися ним, як прослухати ту чи іншу програму.

Марина Денисенко

І нарешті, щоб прослухати її, достатньо натиснути на аудіолімф.

Тарас Марусик

Кожна з програм триває приблизно по 20 хвилин. Це 5 різних аспектів: “Голодомор: як це було”, “Голодомор як спроба придушення національної революції”, “Вплив голодомору на ментальність українців”, “Чи варто пам’ятати голодомор” і “Чи можливе суспільне примирення?”

Програми доповнені шістьма свідченнями очевидців, яких записали журналісти української служби “Бі-Бі-Сі” під час відряджень в одне з сіл Київської области. Ці матеріали розміщені в рубриці “Радіощоденники свідків”.

Заступник голови місії посольства Великобританії в Україні Мартін Харіс сказав, що проект “Бі-Бі-Сі” важливий пам’ятник жертвам голодомору, і додав:

Мартін Харіс

За фахом я історик. Я думаю, що хоча ми не можемо змінити історію, ми повинні як краще розуміти історію, щоб попередити репетицію страшного випадку останнього століття і щоб розробляти всі умови для захисту прав людини в Україні на сьогоднішній день.

Тарас Марусик

Говорив заступник голови місії посольства Великобританії в Україні Мартін Харіс.

У презентації проекту української служби “Бі-Бі-Сі” взяв участь народний депутат України, голова Асоціації дослідників голодомору Левко Лук’яненко.

Левко Лук’яненко

Українська нація під московською окупацією, яка тривала 340 років, була четвертована в її комуністичній стадії. Нас четвертували тричі. В 1921-1923-х роках голодомором знищено приблизно три мільйони українців. В 1932-1933-х роках –від 8-ми до 10-ти мільйонів, і в 1946-1947-х роках біля 2-х мільйонів знищили.

Тарас Марусик

Голова Асоціації дослідників голодомору Левко Лук’яненко пояснив нищення української нації бажанням “Російської імперії оволодіти нашою територією, всіх нас перетворити в росіян”.

Говорить доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал.

Юрій Шаповал

Серйозні науковці сьогодні довели на документах, що померло 5 мільйонів людей, але нові документи цю цифру не зменшать, вони тільки її збільшать. Якщо навіть мільйон померло б або два мільйони, то хіба це маленькі цифри?

Але залишилася оця остання барикада – це визнання геноцидом чи невизнання: мотивування такого рішення. Мені здається, що на Заході дотепер немає ще точного уявлення, чим насправді для України був цей голод?

Тарас Марусик

Це був історик Юрій Шаповал.

Радник голови Верховної Ради України з міжнародних питань, колишній посол України в США, Ізраїлі та Канаді Юрій Щербак розповів про те, як у 1989-му році його вразив напис на величному пам’ятникові голодомору в канадському місті Едмонтоні: “Нацистські брехні”.

Юрій Щербак навів ще один вражаючий приклад.

Юрій Щербак

В перемозі Гітлера в 1933-му році на вільних демократичних виборах в Німеччині велику роль відіграв український голодомор, оскільки Гітлер заявив, що він ніколи не буде знищувати бауерів і не буде забирати хліб, і робити те, що робилося на Східних червоних просторах. І вони його підтримали. От вам й геополітичні наслідки голодомору.

Тарас Марусик

Говорив письменник і дипломат Юрій Щербак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG