Доступність посилання

ТОП новини

Українці – жертви теракту в Мадриді і рятувальники.


Мар’яна Драч Українці – жертви теракту в Мадриді і рятувальники.

Прага, 24 березня 2004 року.

Мар’яна Драч

Іспанія в середу вшановувала пам‘ять жертв теракту 11-го березня. Ця трагедія не оминула й українців. Серед 190 осіб, які загинули в Мадриді, двоє чоловіків з України. Крім цього, троє українок було поранено.

В середу в панахиді у Мадриді взяли участь низка світових лідерів: президент Франції Жак Ширак, канцлер Німеччини Герхард Шредер, прем‘єр міністр Британії Тоні Блер. Свої співчуття іспанському народу висловили керівники української держави.

А місцеві українці зібралися на свою панахиду, щоб вшанувати пам‘ять жертв теракту 14-го березня. Про це розповів радіо “Свобода” по телефону з Мадриду керівник іспанської редакції газети "Міст" Любомир Калинець.

Любомир Калинець

Відбулася поминальна служба Божа в минулу неділю в парафіяльному українському храмі Боенсо Сесо (це в Мадриді). Відслужив службу отець Ігор Михайляк. Потім була панахида.

Як правило, щонеділі на службу Божу приходить порядком 700-900 чоловік, як коли. Напевне, в храмі було так, як завжди десь людей.

Мар’яна Драч

Серед тих, хто рятував людей, які постраждали під час вибухів в Мадриді були й українці. Це батько з сином: Віктор та Віталій Трофименки. Продовжує Любомир Калинець.

Любомир Калинець

Вони тут працюють вже легально: Віктор як шофер машини, а Віталій, його син, як помічник санітара, помічник лікаря. Отже, Віталій фактично з самого пекла виносив ті тіла: як трупи, так і поранених.

Мар’яна Драч

Український журналіст, який працює в Мадриді каже, що іспанський уряд та самі іспанці дуже гуманно поставилися до всіх жертв трагедії. Про це, зокрема, свідчить ставлення до однієї з українок, яку було поранено під час вибухів на мадридському вокзалі. Це українська заробітчанка, і про неї піклується родина, в якій вона працювала.

Любомир Калинець

Той іспанець буквально щодня приходить.

Іспанський уряд оголосив про те, що всі постраждалі матимуть переваги в легалізації, тобто, вона матиме можливість отримати дозвіл на роботу та проживання в Іспанії, бо них в неї не було, вона працювала нелегально.

Мар’яна Драч

А що саме вона робила? Чи є у Вас інформація, чим саме вона займалася?

Любомир Калинець

Вона працює в хаті: прибирає, доглядає дітей і готує.

Мар’яна Драч

А скільки їй років? Звідки вона, може, Ви знаєте?

Любомир Калинець

Мене з посольства просили не оголошувати ні імені, ні прізвища, бо вона просила не називатися, тому що...

Мар’яна Драч

Я можу це зрозуміти. Безперечно.

Любомир Калинець

Жіночка трошки старша, їй вже понад 40 років. Родом вона з Тернопільської області. Вона постраждала від вибухової хвилі. В неї були і синці на тілі, і забій в грудній клітці. Це все, що я можу сказати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG