Доступність посилання

ТОП новини

Представники силових структур на Прикарпатті відмовились обговорювати проблеми корупції в реґіоні із журналістами.


Іван Костюк Представники силових структур на Прикарпатті відмовились обговорювати проблеми корупції в реґіоні із журналістами.

Івано-Франківськ, 25 березня 2004 - Журналісти провідних засобів масової інформації обласного центру Прикарпаття не змогли обговорити проблеми проявів корупції в реґіоні з представниками силових структур. Представники обласних управлінь внутрішніх справ, служби безпеки України та прокуратури не з’явились на зустріч із журналістами, мотивуючи свою відмову найрізноманітнішими причинами.

Івано-Франківський прес-клуб реформ у межах акції, яку проводить всеукраїнська коаліція “Партнерство за прозоре суспільство”, запропонував представникам силових структур реґіону обговорити проблеми найгучніших кримінальних справ, пов’язаних з корупцією. Аналогічні засідання прес-клубів одночасно проводилися в усіх обласних центрах держави. Представники обласних управлінь внутрішніх справ, служби безпеки, прокуратури та обласної держадміністрації, мотивуючи свою відмову найрізноманітнішими причинами, не прийшли на зустріч із журналістами. З представниками місцевих мас-медіа проблеми хабарництва на Прикарпатті обговорював представник Всеукраїнської громадської організації “Голос громадськості” Зіновій Дума, який з приводу того, що представники силових структур не прийшли на засідання прес-клубу реформ, заявив: “Відразу висловлюю співчуття, тому що ви, мабуть, були налаштовані на кваліфіковану компетентну розмову за участю тих, хто безпосередньо професійно бореться з корупцією та злочинністю”. Зіновій Дума наголосив, що на Прикарпатті, як і загалом у державі, хабарництва не бракує. Цією найгострішою суспільною хворобою вражені майже всі ділянки державного життя. І відповідно для того, щоб настали позитивні зміни в країні, необхідно передовсім подолати корупцію. Представник громадського контролю наголошував, що хабарі (і це ні для кого давно вже не є таємницею) доводиться давати всюди і пересічні українці з цим давно погодились: “У нас вона є загальним правилом. У нас є винятком із правила, коли якийсь чиновник чи якась структура не корумпована і десь не беруться хабарі”. Зіновій Дума також заявив, що до громадського контролю звертаються люди за допомогою, нарікаючи на те, що в них вимагають хабарів у медичних та вищих навчальних закладах, у судах, чиновники в державних структурах. Журналісти мали змогу також ознайомитись зі звітом за перший квартал цього року, який підготувала Всеукраїнська коаліція “Партнерство за прозоре суспільство”, дані якого загалом свідчать, що корупція в Україні сягнула небаченого рівня. І зараз це чи не основна перешкода для розвитку цивілізованого громадянського суспільства, залучення іноземних інвестицій, зміцнення довіри громадян до держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG