Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Євросоюзу про посилення боротьби з міжнародним тероризмом.


Славко Волинський Лідери Євросоюзу про посилення боротьби з міжнародним тероризмом.

Брюссель, 25 березня 2004 - Кілька годин тому в Брюсселі розпочався надзвичайний саміт глав 15 держав-членів Європейського союзу та 10 країн-кандидатів. Перше питання порядку денного (тут, мабуть, доцільніше було б сказати “порядку нічного”) стосується посилення боротьби з міжнародним тероризмом.

Вечірній Брюссель нині виглядає досить сумно. Зокрема міські квартали поблизу приміщення Ради Європейського союзу. Наїжачені барикади перепон з колючого дроту; броньовані, без вікон (за вийнятком лобового) тяжкі темно- сині жандармські автомобілі заблокували усі під’їзди до площі Роберта Шумана, де відбуваються основні події ночі: обговорення лідерами 25-ти європейських держав питання, як боротись з міжнародним тероризмом.

Перше питання, яке вже розпочали обговорювати лідери 25-ти країн, стосується того, хто стане “царем” європейської безпеки, тобто, очолить координаційний центр з боротьби з міжнародним тероризмом. Найімовірнішим кандидатом був і поки що лишається нідерландський урядовець і політик Де Фріс. Учасники брюссельського форуму намагаються також створити модель європейських об’єднаних спец-служб. З цього приводу, вважає чимало спостерігачів, досягти консенсусу нелегко. Але якщо не будуть створені такі розвідувальні органи, то питання перейде в іншу площину. Сторони, як сказала для радіо “Свобода” речник Хав”єра Солани - верховного представника ЄС у справах безпеки Крістіна Ґалах, спробують виробити принципи і методи тісної співпраці між розвідувальними органами 25 європейських країн, визначити шляхи обміну таємною інформацією.

Напередодні саміту Голова Європейської комісії Романо Проді в цьому контексті заявив: «Від часів другої Світової війни тероризм сьогодні став найбільшою загрозою для світу. Ми мусимо докласти всіх зусиль, рішучість, силу, мусимо діяти. Саміт повинен бути конструктивним, щоб при допомозі наших можливостей, технічних і людських, викорінити тероризм. І ні більше й не менше. Звісно, як ми вже попередньо говорили, нам необхідна не лише сила, але й політичне взаєморозуміння».

Романо Проді також зазначив, що війна в Іраку не допомогла в боротьбі з тероризмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG