Доступність посилання

ТОП новини

Нові інструкції для польських зоопарків.


Володимир Павлів Нові інструкції для польських зоопарків.

Варшава, 25 березня 2004 року.

Володимир Павлів

В середу керівники польських зоопарків отримали нові інструкції міністерства охорони зовнішнього середовища, котрі регулюють, зокрема, те як повинні одягатися чи харчуватися у робочий час працівники зоопарків. Однак найбільше обурення “охоронців тварин” викликало те, що низку, здавалось би, лагідних тварин та птахів міністерські чиновники перевели у розряд небезпечних, що тягне за собою більш суворі процедури їх утримання.

Умови утримання тварин в зоопарках є особливо вразливою для польської громадськості темою з того моменту, коли кілька років тому з Варшавського зоопарку втік тигр. При спробі спіймати хижака-втікача поліцейський помилково застрелив не тигра, а ветеринара. Тому не дивно, що інформація про чергові зміни інструкцій щодо трактування тварин у зоопарках викликала зацікавлення не тільки у професіоналів.

Тим більше, що самі працівників зоопарків оцінюють нові вказівки міністерства дуже критично. Зокрема це стосується переведення у категорію небезпечних таких тварин та птахів, як хом’ячки і великі пінгвіни чи папуги і лелеки. Працівниця варшавського зоопарку, з котрою вдалося поспілкуватися “Свободі”, вважає, що нова інструкція – це якесь непорозуміння.

Говорить співробітниця зоопарку: "Як може бути небезпечним хом’як. А як люди тримають вдома хом’яків чи папуг? Кожна тварина в певному сенсі може бути небезпечною, навіть собака. Для мене це просто якась параноя те, що вони тут понаписували".

В інструкції небезпечність вказаних тварин та птахів пояснюються, наприклад, так, цитую: “Лелеки можуть видзьобати очі, а хом’ячки чи ведмедики коала, опинившись на свободі, можуть покусати". Тому інструкція передбачає, що у випадку втечі з клітки, наприклад, хом’ячка чи папуги, потрібно евакуювати з території зоопарку всіх відвідувачів.

Директор одного з польських зоопарків так прокоментував це розпорядження: “Якщо на всіх тварин дивитися крізь призму розпорядження міністра зовнішнього середовища, то лелеки замість символа весни повинні у нас асоціюватися із символом стихійного лиха”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG