Доступність посилання

ТОП новини

Директор ФБР заявляє про нову ймовірність терористичних нападів у США та Європі.


Мирослава Гонгадзе Директор ФБР заявляє про нову ймовірність терористичних нападів у США та Європі.

Київ, 29 березня 2004 - У Сполучених Штатах знову попереджають про ризик терористичних атак. Директор Федерального бюро розслідувань США Роберт Мюллер заявив, що терористичні напади як у США, так і у Європі ймовірні влітку. У Вашингтоні найгарячішою залишається тема розслідування атак 11 вересня. Члени слідчої комісії та родини загиблих у Нью-Йорку і Вашингтоні продовжують вимагати публічних свідчень від радника з питань Національної безпеки Кондолізи Райс, яка від цих свідчень відмовилась.

Вчорашне інтерв’ю Кондолізи Райс телеканалу СБС стало її першою публічною появою після завершення слухань комсії, що розслідує терористичні атаки 11 вересня. ЇЇ відмова свідчити перед комісією викликала шквал невдоволення в американської громадськості.

Політичні аналітики почали стверджувати, що Білий дім справді щось приховує і звинувачення про бездіяльність адміністрації Буша напередодні атак 11 вересня, які пролунали з уст колишнього урядовця Ричарда Кларка, мають серйозні підстави.

Даючи свідчення комісії, колишній урядовець не просто заявив, що 11 вересня можна було попередити . Він також стверджував, що президент Буш використав загрозу з боку терористів, як привід для усунення Саддама Хусейна. Ричард Кларк розповів, як президент Буш вимагав від нього знайти зв’язок між терористами і Саддамом Хусейном зразу після атак 11 вересня: “Я сказав: “Пане президент, ми вже робили це раніше. Ніякого зв’язку”.

Він повернувся до мене і сказав: “Ірак,Саддам - знайди, чи є там зв’язок з терористами”.

Але Кондоліза Райс в інтерв’ю програмі “60 хвилин” на СБС заявила, що запитання президента щодо зв’язку між Хусейном і терористами було виправданим: “Це країна, з якою ми воювали декілька разів, яка збивала наші літаки. Це було абсолютно логічно запитати про Ірак. Але я мушу сказати вам, коли ми прибули в Кемп-Девід, щоб планувати нашу відповідь на атаки “Аль-Каїди”, на столі була мапа Афганістану . Саме Афганістан став фокусом американської відповіді, і питання Іраку було відкладене”.

Що ж до відмови публічно свідчити перед комісією Кондоліза Райс послалась на існуючі принципи розподілу влади, які не дозволяють їй свідчити.

“Я не думаю, що є люди, які не шкодують про втрачені 11-го вересня 2001 року життя. Але я переконана, що нам треба фокусуватись на тому, хто зробив це проти нас. Тому що врешті-решт це був акт війни”,- сказала Кондоліза Райс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG