Доступність посилання

ТОП новини

Дедалі більше українців не вважають свою країну демократичною.


Марія Щур Дедалі більше українців не вважають свою країну демократичною.

Прага, 29 березня 2004 – Бідність і демократія несумісні – такого висновку можна дійти, спираючись на останні опитування щодо стану демократії в Україні. Кількість нужденних в Україні не скорочується, не покращується життя і пересічного українця, незважаючи на рекордні темпи зростання економіки, а тому переважна більшість українців переконана, Україна рухається куди завгодно, але не до демократії. З такими результатами останніх опитувань громадської думки в Україні знайомлять фахівці Міжнародної Фундації Виборчих Систем. Ця недержавна організація зі штаб-квартирою у Вашингтоні, що проводить моніторинг стану демократії в Україні впродовж останніх 10 років, звертає увагу на те, що ступінь розчарування українців зростає щороку впродовж останніх 6 років. Попри це, українці налаштовані рішуче і близько 80% готові заявити про це на виборах.

Демократію українці чітко пов’язують із високим рівнем життя та соціальною справедливістю. Якщо на Заході демократія – це перш за все «свободи»: свобода вибору, слова, віросповідання і так далі - то для українського виборця демократія - це перш за все гідне матеріальне становище. Тобто, для виборця в Україні демократія - це права людини, можливість працювати, соціальне забезпечення нужденних та пенсіонерів, а також відсутність корупції. Таким чином, більшість українців вважає економічну безпеку головною передумовою встановлення демократії, а тому дві третини українців вважають, що Україна рухається від, а не до демократії. Важливо також і те, що кількість таких, хто не вважає свою державу демократичною, зростає щороку, і якщо ще 2001 року кількість скептиків ледь сягала половини, то у 2002 році вона сягнула 53%, а на вересень минулого року - 64%.

З одного боку ці результати не мали б дивувати у країні, де своїми статками незадоволені 86% людей. З іншого, не може не насторожувати готовність українців «пожертвувати» своїми основними свободами заради порядку. Вперше цього року більшість – 52% погодилася з тим, що порядок має першорядне значення стосовно свободи. Близько 60% українців вважають, що інколи дії уряду, які обмежують активність певних політичних партій в інтересах забезпечення порядку, можуть бути цілком або частково виправдані.

Незважаючи на це, американські аналітики вважають, що українці віддані демократичним цінностям, головну свою надію вони покладають на зміну поколінь та віру українців у те, що завдяки виборам можна змінити ситуацію в країні. Говорить президент Міжнародної Фундації Виборчих Систем Річард Сідріад: «Нашим головним висновком є те, що хоча українці і є дуже розчаровані повільним економічним та політичним поступом в Україні, ми побачили, що молодь більше прихильна до свобод, політичних та економічних, ніж старше покоління. Крім того, люди не втрачають віру в демократичні цінності, у те, що їхній голос буде врахований на виборах. Хоч багато українців говорять, що вибори в їхній країні проходять нечесно, близько 80% висловили рішуче бажання прийти на вибори».

До цього варто додати, що головним чинником, який має забезпечити чесність виборів, українські виборці вважають участь міжнародних спостерігачів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG