Доступність посилання

ТОП новини

Розмова з директором “Радіо Київ”.


Тарас Марусик Розмова з директором “Радіо Київ”.

Київ, 29 березня 2004 року.

Тарас Марусик

29-го березня в столиці з’явився новий мовець “Радіо Київ”. Це комунальне підприємство, створене міською владою Києва.

Ліцензію на цілодобове мовлення в FM-діапазоні ця радіостанція одержала ще 12-го листопада 2003-го року. Проте кілька перших місяців програми звучатимуть 15 годин.

Своє мовлення “Радіо Київ” розпочало о 9-й годині ранку на частоті 98 FM презентацiйним шестигодинним радіомарафоном.

До речі, з новою радіостанцією переговори про співпрацю ведуть радіо “Свобода”, “Німецька хвиля” і “Громадське радіо”. Останнє мало вийти в етер вже 29-го березня, однак початок його мовлення відкладено.

Частота 98 FM – чи не остання вільна в цьому діапазоні в столиці України. Подейкують, що Державний комітет зв’язку України притримує ще одну частоту, однак офіційного підтвердження немає. З цього огляду колективові навої радіостанції пощастило.

Ось що розповів про радіомарафон 29-го березня директор “Радіо Київ” Олександр Кривошеєнко:

Олександр Кривошеєнко

Сьогоднішнім радіомарафоном ми показали, в якому вигляді ми збираємося подавати інформацію, які проблеми ми намагатимемося висвітлити і, що найважливіше, міру нашої відкритості для радіослухачів у формуванні тем наших радіопередач, списку запрошених і, власне кажучи, відкритості для спільного творення радіостанції.

Тарас Марусик

Я попросив Олександра Кривошеєнка детальніше окреслити формат нової радіостанції.

Олександр Кривошеєнко

Формат нашої радіостанції я окреслив би як інформаційно-розмовне радіо, що буде спеціалізуватися на міському житті. Тобто, це радіостанція, яка на відміну від інших інформаційних радіостанцій при наявних сьогодні в нашому столичному радіоефірі буде працювати винятково для киян.

Наша радіостанція є муніципальною. Тобто, вона створена, фактично кажучи, киянами, на кошти киян, і тому ми позиціонуємо себе по відношенню до інших інформаційних мовників як радіостанція, що цілковито присвячена подіям місцевим і призначена киянам.

Тарас Марусик

Однак це не означає, що радіо обмежуватиме свої передачі лише київським життям.

Як сказав Олександр Кривошеєнко, журналісти висвітлюватимуть і перипетії великої політики, і новини економіки – все, що має загальнонаціональну вагу. Але...

Олександр Кривошеєнко

Як радіостанція муніципальна будемо працювати на задоволення інформаційної потреби киян, а не на задоволення, скажімо, комерційних потреб, як це є в існуючих комерційних радіостанціях, чи на задоволення якихось політичних інтересів радіостанцій, що їх засновують існуючі політичні угруповання.

Тарас Марусик

Я запитав Олександра Кривошеєнка про джерела фінансування, зокрема про те, чи місто на 100% покриває витрати радіостанції?

Олександр Кривошеєнко

В статуті радіостанції передбачено, що ми є комунальним підприємством. Тобто, ми засновані на власності комунальній, а відтак, ми маємо різні джерела фінансування, в тому числі і фінансування з бюджету.

Звичайно, що на початковій стадії свого існування ми фінансуємося із бюджету міста Києва. Але вже розпочали роботу над тим, щоб створити додаткові джерела фінансування у вигляді комерційної діяльності від продажу, скажімо, рекламного часу радіостанції, виробництва програм, інших послуг інформаційних.

Тарас Марусик

“Радіо Київ” не ітиме шляхом інших FM- радіостанцій, комерційних.

Олександр Кривошеєнко

Комерційні радіостанції створюються з метою отримання прибутку. Вони всю свою програмну концепцію будують на тому, щоб вона була найбільш зручною для рекламодавця. Ми створені з метою задоволення існуючих інформаційних потреб киян, ми створені як радіостанція, яка повинна працювати на киян.

Тарас Марусик

З 29-го березня в етері “Радіо Київ” мали транслюватися інформаційні програми “Громадського радіо”. Однак “Радіо Київ” скасувало поки що вихід цієї радіостанції в зв’язку зі змінами в сітці мовлення.

Ось що пояснив з цього приводу Олександр Кривошеєнко в розмові зі мною:

Олександр Кривошеєнко

Я хочу описати ситуацію такою, якою вона є на сьогодні. Ми отримали пропозиції про співпрацю від Вашої радіостанція радіо “Свобода”, ми отримали від “Німецької хвилі”, від “Громадського радіо” пропозиції про співпрацю, від інших організацій, які займаються виготовленням та поширенням радіопрограм.

Ми вважаємо, що питання співпраці нашої радіостанції із такими мовниками, як радіо “Свобода”, “Німецька хвиля”, і з такими організаціями, що займаються виробництвом радіопрограм, як “Громадське радіо”, повинні ухвалюватися на рівні засновника, Київської міської ради.

На сьогоднішній день нами опрацьовані пропозиції від цих мовників, передані на розгляд нашого засновника. Офіційного рішення нашого засновника станом на сьогоднішній день, на цю хвилину ще немає.

Тарас Марусик

На моє запитання, коли це може статися, директор нової радіостанції “Радіо Київ” Олександр Кривошеєнко відповів:

Олександр Кривошеєнко

Я думаю, що це справа найближчого часу. За моїми інтуїтивними відчуттями, це може статися протягом місяця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG