Доступність посилання

ТОП новини

ООН несе відповідальність за промахи щодо безпеки своїх співробітників у Багдаді.


Михайло Мигалисько ООН несе відповідальність за промахи щодо безпеки своїх співробітників у Багдаді.

Вашингтон, 30 березня 2004 - Чільні представники ООН несуть відповідальність за промахи щодо безпеки своїх співробітників в Багдаді - до такого висновку дійшла незалежна експертна група. А генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав свого координатора з питань безпеки піти у відставку. Проте профспілкова організація працівників цього міжнародного форуму вважає, що йдеться про надто м’які заходи, коли взяти до уваги кількість жертв, які настали внаслідок недотримання норм гарантування безпеки.

Незалежна експертна група підготувала на замовлення ООН розслідування справи стосовно гарантування безпеки місії ООН в іракській столиці. У звіті зазначено, що «фальшиве почуття безпеки домінувало у керівних структурах ООН напередодні минулорічного терористичного нападу на штаб-квартиру місії ООН в Багдаді. Тоді загнули 22 особи, включно зі спеціальним посланником в іракських справах Серджо Віейра де Мелло, а понад 115 осіб зазнали поранень.

Життя багатьох можна було порятувати, якщо б менеджери ООН дотрималися запобіжних заходів безпеки та з увагою поставилися до пересторог, мовиться у документі. Експерти звернули увагу зокрема на недбальство Тун Міята, координатора ООН з питань безпеки та Раміра Лопез Да Сілви, службовця з гуманітарних питань. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан закликав Міату подати у відставку а Да Сілву призначив на службову роботу в агентстві ФАО в Римі.

Ґуї Кандуссо, офіційний представник профспілки працівників ООН, критично поставився до заходів Аннана. В інтерв’ю кореспондентові радіо “Свобода” у нью-йоркській штаб-квартирі ООН він сказав:

«Люди загинули, ось вам рівень так званої відповідальності ООН. Зрештою ніхто навіть не заговорив про роль тих посадовців, які керували тими, хто допустив усе, що сталося»,- заявив Кандуссо.

Джеральд Валцер, керівник групи експертів сказав журналістам у Нью-Йорку, що менеджери ООН повинні були зробити негайні висновки зі зростаючих нападів на інші гуманітарні організації в Іраку, такі як Червоний хрест, Міжнародна організація Міграції, тощо.

«Мали місце інциденти стосовно міжнародних організацій - збройні напади, вбивства..., однак здавалося, що представники ООН мали завжди готові роз’яснення й не розцінювали ці інциденти як чіткий сигнал, що місія ООН є також під загрозою», - заявив Джеральд Валцер.

Речник ООН Фред Екгард, зі свого боку заявив, що в результаті минулорічних подій ця міжнародна організація продовжує переглядати заходи безпеки у всіх своїх місіях у світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG