Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримала кредит МВФ, але не збирається його використовувати.


Марія Щур Україна отримала кредит МВФ, але не збирається його використовувати.

Прага, 30 березня 2004 – У понеділок після півторарічної перерви у стосунках Україна отримала кредит від Міжнародного Валютного Фонду. Сума кредиту складає 605 мільйонів доларів, а термін - 12 місяців. За умовами кредиту, Україна не використовуватиме ці гроші, але проходитиме щоквартальні перевірки виконання взятих на себе зобов’язань. Як наголошують в українському уряді, відновлення співпраці з МВФ позитивно вплине на міжнародний імідж України, на її співпрацю з іншими міжнародними фінансовими організаціями та інвесторами.

З понад 9 % зростання економіки, рекордною кількістю валютних резервів, збалансованим платіжним балансом та позитивною перспективою розвитку Україна тепер найменше потребує грошей Міжнародного Валютного Фонду. Що їй необхідно, так це визнання її успіхів міжнародними фінансовими організаціями. Як сказав міністр фінансів України Микола Азаров, ця програма спрямована на забезпечення тривалої стабільності та підтримки сталого економічного зростання. Ключовим елементом співпраці з МВФ буде проведення виваженої монетарної та фіскальної політики та запровадження структурних реформ.

Саме проблема структурних реформ та велика заборгованість уряду з повернення податку на додану вартість призвели до того, що між Україною та МВФ не було угоди з вересня 2002 року. Як сказав у інтерв’ю радіо “Свобода” голова місії МВФ з питань України Еммануель ван дер Менсбрухе, нині фонд задоволений тим, що цю останню проблему в Україні почали вирішувати: «Ми дуже задоволені тим, що вже була зменшена заборгованість з повернення ПДВ. Уряд також взяв на себе зобов’язання щодо ліквідації заборгованості до кінця поточного року».

До цієї обіцянки скептично ставиться колишній радник українського уряду, експерт американського Фонду Карнеґі Андерс Ослунд: «Гадаю, цій обіцянці не варто довіряти через те, що виплату ПДВ контролює голова Президентської Адміністрації Віктор Медведчук. І як загально відомо, повернення ПДВ здійснюється за його особистою згодою за певну винагороду». З іншого боку, Андерс Ослунд вітає рішення МВФ щодо надання кредиту Україні і говорить, що воно позитивно вплине на кредитний рейтинг України і дозволить їй отримувати дешевші кредити. Також він наголошує, що перевірки МВФ, закладені в умови отримання кредиту, змушуватимуть уряд проводити відповідальну політику.

Як пояснив голова місії МВФ з питань України Еммануель ван дер Менсбрухе, перевірки відбуватимуться щоквартально. «Згідно з умовами угоди, буде один офіційний огляд, але місія відвідуватиме Україну щоквартально. Так що моніторинг залишиться детальним».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG