Доступність посилання

ТОП новини

Українці прагнуть кращої інформації, але вірять провладним ЗМІ.


Марія Щур Українці прагнуть кращої інформації, але вірять провладним ЗМІ.

Прага, 30 березня 2004 – Для існування демократії недостатньо, щоб громадяни могли зробити вільний вибір, вони повинні мати можливість зробити поінформований вибір.

Більшість українців вважають, що отримують велику або достатню інформацію про політичні та економічні події в державі. Та це виявляється ілюзією, бо, як свідчить нещодавнє опитування, половина українців нічого не знає про події, які можуть мати вирішальне значення для розвитку країни, як наприклад, можливість обрання Президента Леоніда Кучми на третій термін. Серед засобів масової інформації головним для українців залишається телебачення, а на ньому провладні телеканали, з’ясували дослідники Міжнародної Фундації Виборчих Систем.

Вперше за 10 років опитувань, які проводить американська недержавна організація Міжнародна Фундація Виборчих Систем, більшість українців, а саме 57%, висловили задоволення своєю поінформованістю щодо політичних та економічних подій у державі. Разом із цим, як наголошує президент Міжнародної Фундації Виборчих Систем Річард Сідріад, «незважаючи на те, що українці відчувають, що вони добре поінформовані, їм бракує розуміння та й знання про деякі важливі події». Лише половина обізнана з тим, що обговорюється можливість висунення кандидатури Леоніда Кучми на третій президентський термін. Майже дві третини (62%) нічого не знають про закони, які дозволять внести зміни до Конституції з метою зміни співвідношення у повноваженнях Президента і парламенту.

Ілюзію поінформованості створює телебачення, яке залишається головним джерелом інформації для більшості українців. А на ньому найбільшою популярністю (70%) користуються канали “Інтер” та “1+1”, які, за повідомленнями, контролює голова Президентської Адміністрації Віктор Медведчук. Із тих, хто дивиться ці два телеканали, 77% їм довіряє. Далі у рейтингу популярності йдуть місцеві газети, два національних телеканали і загальнонаціональні газети.

Як наголошує президент Міжнародної Фундації Виборчих Систем Річард Сідріад, «ситуація із засобами масової інформації викликає особливе занепокоєння, 68% респондентів вважають, що для журналістів може бути небезпечним об’єктивно висвітлювати новини, якщо вони мають критичний характер». Про те, що українці здогадуються, що вони отримують неповну інформацію про стан справ у державі, свідчить і той факт, що вони намагаються отримати інформацію з багатьох джерел, щоправда доповнення здебільшого надходить не з опозиційних, а з тих самих провладних ЗМІ.

На думку президента Міжнародної Фундації Виборчих Систем Річарда Сідріада, у ситуації, коли об’єктивна інформація залишається важкодоступною, велике значення має діяльність громадських організацій, які можуть донести до українського виборця іншу точку зору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG