Доступність посилання

ТОП новини

НАТО поповнилось сімома новими членами.


Мирослава Гонгадзе НАТО поповнилось сімома новими членами.

Вашингтон, 30 березня 2004 - У понеділок Президент США Джордж Буш вітав зі вступом до Альянсу Естонію, Латвію, Литву, Болгарію, Румунію, Словаччину та Словенію. Під час спеціальної церемонії у Білому домі прем’єр-міністри цих держав передали Державному секретарю США Коліну Павеллу документи про вступ.

Зі вступом нових членів Північно-Атлантичний Альянс тепер нараховує 26 країн. На церемонії у Білому домі президент США Джордж Буш відзначив, що 7 нових держав тепер стали повноправними членами Альянсу.

“Народи цих держав були в’язнями імперії. Вони потерпали від тиранії. Вони боролись за незалежність. Вони вибороли свою свободу завдяки відвазі та витривалості. Сьогодні вони стоять з нами, як рівні партнери у цьому потужному Альянсі”, - заявив президент США Джордж Буш. Вже у п’ятницю нові країни-члени вперше, як повноправні та рівні партнери НАТО, візьмуть участь у засіданні Альянсу у штаб-квартирі у Брюсселі.

Ще три східноєвропейські країни, які подали заявки на вступ до НАТО: Албанія, Хорватія та Македонія - сподіваються на членство у Альянсі найближчим часом. Президент Буш зазначив, що двері НАТО залишатимуться відчиненими, “доки вся Європа не об’єднається у свободі та мирі”.

Це єдині слова у зверненні президента, які опосередковано торкнулись і України. Поки що про сприйняття Києва, як повноправного партнера НАТО, мова не йде. Керівництво Альянсу закидає українській владі брак демократії, верховенства закону та поступу у досягненні інших західних стандартів, дотримання яких є обов’язковою вимогою для вступу до НАТО.

Що ж стосується критичної позиції Росії щодо розширення НАТО, то Генеральний секретар Альянсу Яап де Хуп Схеффер заявив, що опоненти не повинні турбуватись. Росія, за його словами, повинна розуміти, що розширення НАТО не скероване проти Москви. НАТО має надійні відносини з Росією і має надію на розбудову цих відносин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG