Доступність посилання

ТОП новини

Український робітник поплатився за образ українця в Європі?


Сергій Драчук Український робітник поплатився за образ українця в Європі?

Прага, 30 березня 2004 – Четверо чехів, звинувачених у вбивстві 42-річного українця в селі Островец на півдні Чехії, від вівторка перебувають під арештом. Так вирішив у вівторок окружний суд у місті Ческе Будєйовіце. За даними поліції, троє вояків строкової служби та їхня знайома забили українського громадянина до смерті.

Біля маленького південночеського села Островец (360 мешканців іще не оговталося після катастрофічної повені 2002 року, немає ні каналізації, ні водогону, ні газу, ні школи, а є дві пивниці) у суботу на дачних ділянках знайшли тіло громадянина України, що працював на місцеву фірму. За справу взялося поліційне управління Південночеського краю, повідомив його речник майор Душан Кліха: «Із дотеперішнього розслідування цього вбивства випливає, що іноземець був у п’ятницю ввечері в місцевій пивниці, де в той час серед інших відвідувачів були й три вояки строкової служби з сусіднього військового гарнізону. Близько півночі в згаданій пивниці дійшло до словесного, а потім і до фізичного конфлікту між іноземцем і вояками».

Що там сталося, достеменно не відомо. Російська редакція міжнародного мовлення Чеського радіо – «Радіо Прага» (української редакції воно не має) подала таку аж романтичну версію: «Жорстокість деяких людей не знає меж: у селі Островец троє вояків та одна жінка забили до смерті українця, який заступився в місцевій корчмі за дівчину». Та майор Душан Кліха цього не підтвердив: «Мотив брутального вбивства є предметом дальшого розслідування південночеських криміналістів».

Після першої сутички в пивниці ситуація було заспокоїлася, і українець, а потім і вояки пішли з ресторанчика. На вулиці до вояків приєдналася їхня знайома з цього ж села. Всі четверо по тому знову фізично напали на українця, повідомив поліційний речник: «Із результатів здійсненого розтину тіла вбитого випливає, що вони разом брутально били чоловіка кулаками і копали ногами до верхньої частини тіла. Таким чином вони завдали іноземцеві тяжких поранень верхньої частини тіла й голови, і чоловік, на якого вони напали, помер від поранень мозку, ймовірно, ще в той час, поки напад тривав».

Нападників – і вояків, і жінку – поліція затримала вже протягом суботи – неділі, сказав Душан Кліха: «Усіх чотирьох звинувачено в кримінальному злочині – вбивстві, скоєному в вигляді співучасті».

Жорстокі вбивства українських громадян – річ для Чехії нечаста; значно частіше вони стають авторами м’якших злочинів. Як говорить голова чеського громадського об’єднання «Форум українців Чеської Республіки» Борис Чикулай, до дискримінації громадян України призводить сам образ українця: «Ситуація, що склалася з українцем, – це є наслідок того іміджу, того стереотипу, який існує щодо українців не лише в Чеській Республіці, а й узагалі в Західній Європі. Українці – це, на думку чеських підприємців, чеської громадськості, – це є дешева робоча сила, тобто рабська робоча сила».

Додам, що тіло українця, вбитого п’ятничного вечора, знайшов у суботу господар фірми, на яку той працював: працедавець пішов шукати свого робітника, який не став до роботу в суботу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG