Доступність посилання

ТОП новини

Події в Узбекистані: міжнародний тероризм чи внутрішня провокація?


Сергій Драчук Події в Узбекистані: міжнародний тероризм чи внутрішня провокація?

Прага, 29 березня 2004 – Принаймні 19 осіб, за останніми даними, загинули й 26 поранені сьогодні в Узбекистані внаслідок кількох вибухів і нападів у різних місцях держави. У цій країні, що є союзником Сполучених Штатів Америки в антитерористичній кампанії під їхнім проводом у сусідньому Афганістані, вперше вибухи здійснювали самогубці. Влада Узбекистану говорить про терористичні акти ісламістських екстремістів.

У столиці Узбекистану Ташкенті вибухи пролунали на базарі Чорсу в старовинній частині міста, біля крамниці «Дитячий світ» та автобусної зупинки; вибухівку несли на собі жінки, що підірвали себе, коли їх спробували затримати. Кілька вибухів сталися в Бухарі; один із них – у будинку, де екстремісти виробляли свої бомби. Іще один чи й кілька вибухів, неподалік Бухари, забили до десятка екстремістів, які намагалися закласти бомбу. Іще кілька міліціонерів загинули в перестрілках із екстремістами. Приблизно так можна підсумувати понеділкові події в Узбекистані за повідомленнями місцевих урядовців та інших джерел, що їх передають агентства.

Влада Узбекистану, не вагаючись, говорить про тероризм. Дикторка державного телебачення прочитала таке повідомлення: «Як свідчить попереднє слідство, підготовка до цих терористичних актів здійснювалася організовано й масштабно. Про це свідчить знайдена велика кількість аміячної селітри, алюмінієвої пудри, детонаторів та інших складових у різних місцях міста Ташкента і Бухарської області». У країні створено спеціяльну урядову слідчу комісію, і президент Іслам Карімов пообіцяв, що винних буде знайдено.

Генеральний прокурор Узбекистану Рашид Кадиров говорив про міжнародні зв’язки виконавців нинішніх терактів, згадавши, зокрема, про заборонений в Узбекистані рух «Хезб ут-Тахрір» – «Партію визволення» та про течію ваххабітів; і ті, й інші діють серед мусульман у багатьох країнах світу, і їх пов’язують із терористичною мережею «Аль-Каеда»: «Ми маємо досить даних на сьогодні, що ця організація пов’язана з “Хезб ут-Тахрір” і ваххабітами. Це Ісламський рух Узбекистану…».

Ісламський рух Узбекистану, що виступає за створення в реґіоні ісламської держави, вже звинувачено в низці попередніх терористичних актів у Ташкенті, які відбулися в лютому 1999 року і забили 20 осіб. А один із провідників цього руху, Тагір Юлдашев, схоже, «засвітився» днями в Пакистані: пакистанське військо, що здійснювало поблизу кордону з Афганістаном антитерористичну акцію, майже впевнене, що тяжко поранило Юлдашева, але йому вдалося втекти. Тагіра Юлдашева називають десятою за старшинством особою в керівництві всієї «Аль-Каеди», а Ісламський рух Узбекистану – фактичним відділком цієї міжнародної організації.

Тим часом речник руху «Хезб ут-Тахрір» у Лондоні Імран Вахід відкидає причетність його угруповання до узбецьких подій і натомість звинувачує в провокації владу самого Узбекистану, серед того й під час згаданих ташкентських вибухів 1999 року: «Як ми розуміємо, іслам засуджує напади на невинних цивільних осіб. Отож цей напад у Ташкенті для нас неприйнятний. Ми знаємо, що раніше сам уряд (Узбекистану) організував кілька таких нападів, щоб придушити мирні й ненасильницькі ісламські рухи, такі, як “Хезб ут-Тахрір”, як ми вже бачили з вибухами в Ташкенті кілька років тому».

Представники ж узбецької опозиції утримуються від таких звинувачень, але зазначають, що влада країни, принаймні частково, сама відповідальна за насильство через свою репресивну політику. «Політичний режим Узбекистану своїми репресіями проти інакодумства створив сприятливі умови для терору», – каже керівник опозиційної партії «Ерк» Мухаммад Саліх.

Міжнародні організації й уряди інших країн неодноразово критикували режим Іслама Карімова за репресії проти опозиції й за жорстоке поводження з арештованими за політичну чи релігійну діяльність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG