Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Сорос вважає, що може змінити ситуацію в Україні.


Сергій Кисельов Джордж Сорос вважає, що може змінити ситуацію в Україні.

Київ, 31 березня 2004 - У середу із Симферополя до Києва приїхав відомий фінансист і меценат Джордж Сорос. Крим зустрів його не надто гостинно. Київ ще гірше. Перед початком форуму громадських правозахисних організацій "Права людини на виборах" стався неприємний інцидент.

Двоє членів праворадикальної організації "Братство" пройшли до залу, де починався форум і облили президію, де сидів і Джордж Сорос, клеєм та водою. А потім спробували закидати Сороса презервативами з майонезом. Правоохоронці затримали хуліганів і вивели їх із приміщення. При цьому ті вигукували: "Нехай живе "Братство!" та "Сорос, геть з України, у тебе нічого не вийде!" А пізніше, коли кортеж Джорджа Сороса під''їхав до Будинку вчителя, де філантроп брав участь у круглому столі "Верховенство права і судова реформа в Україні", активісти "Братства" здійснили спробу закидати гостей яйцями.

Нагадаю, що "Братство" очолює колишній лідер УНА–УСНО Дмитро Корчинський. Нині він є ведучим телеканалу "1+1". Саме цей телеканал викликав особливе обурення Джорджа Сороса, коли пояснив, що бійка у Симферополі між кримськими татарами та місцевими скінхедами нібито виникла у зв’язку з... наміченим візитом до Криму пана Сороса.

Ось як на прохання радіо "Свобода" прокоментував ситуацію перший заступник Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров:

"Мене Сорос вчора прямо і відверто запитав, каже: “А не думаєте Ви про те, що ці події сталися саме для того, щоб поставити якусь таку пікову крапку в тій кампанії по дискредитації, яка стосовно мене розгорнулася?”

Я сказав, що не можу відкидати і таку версію теж. Зрозуміло, що у нас в країні не офіційно, але, скажімо так, відверто підтримуються такі об’єднання громадян, яких можна використовувати тоді, коли треба “сховати вуха” владних структур.

Сам Дмитро Корчинський зі своїм відомим “Братством”. Я зараз беру не стільки сьогоднішню ситуацію, що обкидали Сороса клеєм з водою. Те, що сталося, я сприймаю як провокацію, яку допустила влада".


У Києві у середу Джордж Сорос взяв участь у двох круглих столах, зустрівся з послом Великобританії, а також зі спікером парламенту Володимиром Литвином, прем’єр-міністром Віктором Януковичем та Президентом України Леонідом Кучмою. Зустріч з останнім проходила тет-а-тет. Як повідомили інформаційні агентства, йшлося під час цієї зустрічі про побудову відкритого суспільства у пострадянському просторі, зокрема на українських теренах. Пан Сорос повідомив, що привіз до Києва план дій для досягнення в Україні верховенства права.

Ввечері Джордж Сорос виголосив перед політиками, дипломатами та журналістами коротку промову "Демократичне розширення Європи". У ній він особливо підкреслив, що в України є всі шанси стати гідним членом європейської спільноти, якщо саме право почне верховенствувати в державі.

Пан Сорос сказав, що на парламентських виборах у Грузії "фонд організував екзит-пули". І люди вірили результатам екзит-пулів більше, ніж офіційним даним. В Україні фонд також організує "екзит-пули", як він робив це в минулому. І ми продовжимо цю роботу і в майбутньому. Та я гадаю, що є люди у владі, яким не до вподоби, що народ може висловлювати опозиційні погляди і хоче бачити зміни. Так повинно бути у вільному демократичному суспільстві. Я завжди підтримував легальні методи зміни влади під час чесних та справедливих виборів. І це ті правила, яких дотримується фонд "Відродження". Верховенство права. У мене природна відраза до революцій”.

Так Джордж Сорос відповів на закиди тих, хто звинувачував його в організації оксамитової революції в Грузії, а потім у спробах організувати каштанову революцію в Україні.

Відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про те, чи виконав пан Сорос свою обіцянку й поговорив з Леонідом Кучмою про антисоросівську кампанію, відомий фінансист та філантроп відповів:

"Я вважаю, що мій візит до України змінить ситуацію. Насамперед це стосується ЗМІ. Я розповів про так звані "темники". Я говорив про "публікації в "Известиях в Україні" та передачі на телеканалі "1+1". Та Президент запевнив мене, що йому нічого не було відомо про "темники". І він пообіцяв, що розгляне мою скаргу".

Сам Леонід Кучма перед зустріччю із Соросoм сказав, що йому нічого не відомо про спроби керівника його Адміністрації Віктора Медведчука перешкоджати візиту Сороса в Україну. Леонід Кучма:

"Я сьогодні буду зустрічатися з паном Соросом і я спитаю у нього, якими даними, чиєї розвідки він користувався".

У четвер Джордж Сорос має зустрітися з донькою Президента України Оленою Франчук і з групою українських журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG