Доступність посилання

ТОП новини

Чи зіпсує Кіпр свято прийняття нових членів у ЄС?


Славко Волинський Чи зіпсує Кіпр свято прийняття нових членів у ЄС?

Страсбург, 1 квітня 2004 - Рівно місяць віддаляє Європейський Союз від історичного моменту, коли його сім*я поповниться новими членами. Першого травня в столиці Ірландії, яка нині гловує в ЄС, відбудеться урочиста церемонія прийняття до Європейського Союзу нових десяти країн з центральної і східної Європи. Проте чимало європейських політиків та чиновників Єврокомісії остерігаюиться, що свято розширення ЄС може серйозно зіпсувати Кіпр, якщо турецька частина острова не знайде порозуміння з грецькою. Сьогодні на цю тему перед членами Європейського Парламету у Страсбурзі виступив Комісар ЄС у справах розширення Гюнтер Ферхойген.

Конфлікт між турецькою північчю Кіпру та грецьким півднем триває вже понад 30 років. І навіть попри постійне намагання Організації Об”єднаних Націй примирити сторони, острів і досі лишається поділеним. Тому, щоб відновити єдиний Кіпр, Генеральний секретар ООН Кофі Аннан днями запропонував провести на Кіпрі всенародний референдум. Референдум повинен відбутись 24 квітня. На думку деяких оглядачів, умови референдуму є досить вигідними для турецьких кіпріотів, бо ООН оголосила 20-річний мораторій на право купувати чи приватизовувати грецькими кіпріотами терени північного Кіпру. А це дасть можливість турецьким кіпріотам самостійно відновити побутову і економічну інфраструктуру північної частини Кіпру, яка нині перебуває в дуже занедбаному стані.

Комісар ЄС у справах розширення Гюнтер Ферхойген говорив нині в Європарламенті в Страсбурзі про необхідність розбудови турецької частини острова і про те, що Євросоюз надасть необхідну фінансову і технічну допомогу для розвитку турецького регіону. Але за умови, якщо результати референдуму будуть позитивними.

Зокрема Гюнтер Ферхойген наголосив: “Тепер рішення в руках грецьких і турецьких кіпріотів. Європейський Союз зі свого боку зробив усе що він міг, аби допомогти розв”язати цю проблему”.

Після виступу перед членами Європарламенту пан Ферхойген, відповідаючи на запитання журналістів, чи існують окрім запропонованого Організацією Об’єднаних Націй інші шляхи примирення сторін, доволі песимістично зауважив:

“Ніхто не вірить: ні Об’єднані Нації, ні Європейський Союз - що недалеке майбутнє принесе якісь нові можливості для об’єднання країни”.

Завершуючи прес- конференцію, європейський високопосадовець додав: “ Якщо 24- те квітня принесе з Кіпра невтішні новини, то 1 –го травня до ЄС зможе долучитись лише грецька частина острова”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG