Доступність посилання

ТОП новини

“Французька весна”


Тарас Марусик “Французька весна”

Київ, 1 квітня 2004 року.

Тарас Марусик

“Французька весна” - таку назву одержали дні французької культури в Україні, які відкрилися 1-го квітня в Києві.

На прес-конференції, присвяченій початкові цих днів, посол Франції Філіп де Сюрмен сказав, що квітень для цієї акції обрано невипадково. Це останній місяць перед вступом низки країн Східної Європи до Європейського Союзу. Таким чином Франція прагне показати, якою важливою є Україна не лише для старих членів цієї міжнародної організації, але й для розширеного Євросоюзу.

Впродовж місяця мешканці столиці України і 5 найбільших міст: Дніпропетровська, Донецька, Львова, Одеси та Харкова матимуть можливість побувати на 50 різноманітних заходах.

Значне місце в програмі “Французької весни” займатиме кінематограф. З 2-го по 8-ме квітня будуть показані фільми відомої французької актриси Фаннi Ардан “Тисяча граней жіночности”. Ретроспективу стрічок за своєю участи відкриє 2-го квітня в кінотеатрі “Київ” сама актриса.

Організатори днів французької культури запропонують для перегляду 6 фільмів, серед яких твори відомих режисерів Франсуа Трюффо, Франко Дзефіреллі, Франсуа Озона.

Французьке кіномистецтво репрезентуватимуть також фільми шести молодих французьких режисерів, які мали значний успіх у 2003-му році і були нагороджені різними престижними преміями.

Запланована також “Довга ніч короткого метражу”. Це шість годин безперервного показу стрічок як визнаних майстрів, так i молодих талановитих кiнематографiстiв.

А розпочалася “Французька весна” вечором пам’яти Сержа Лифаря в Національному театрі опери та балету України.

На прес-конференції з нагоди відкриття днів французької культури посол Франції Філіп де Сюрмен зазначив, що, готуючи програму культурних заходів, організатори прагнули здивувати українського глядача.

1-го, 2-го та 3-го квітня ввечері на Майдані Незалежности відбудеться видовищне лазерне шоу “Скульптури зі світла”, організоване французькою компанією “Скерцо”. Згадані скульптури будуть висвітлені на стінах Київської національної музичної академії. “Це дуже складний технічний проект, - сказав посол Франції, - але якщо він відбудеться за планом, його видовищність справді вразить киян”.

Говорячи про значення “Французької весни”, Філіп де Сюрмен у розмові з радіо “Свобода” сказав:

Філіп Сюрмен

Ми хочемо дати можливість митцям, композиторам зустрітися. Досить згадати, чим була історія мистецтва чи музики, щоб зрозуміти, якою мірою видатні митці підпадали під впливи, часом визначальні, країн, які вони відвідували, або людей, з якими вони працювали.

Наприклад, французька музика не була б такою без італійської чи німецької музики. Тому нинішні українсько-французькі контакти вигідні, сподіваюся, для України. Вони вигідні, безперечно, і для Франції.

Тарас Марусик

Відповідаючи на моє запитання про можливий вплив днів французької культури на політичну ситуацію в Україні, посол Франції Філіп де Сюрмен зазначив, що культурні впливи не є негайними і безпосередніми, але те, що в період досить серйозних бюджетних проблем французький уряд погодився на таке значне фінансове “зусилля” для України, показує, що “для нас вона головний партнер”.

В рамках днів відбудуться спільні українсько-французькі рок-концерти гурту “ВВ” та французької групи “Бікіні Машін”. Концерти заплановані в Києві та Харкові.

Я запитав лідера гурту “ВВ” Олега Скрипку, чи він знайомий з хлопцями з “Бікіні Машін” і чи виступав колись із цією групою?

Олег Скрипка

Ні, я навіть їх не знаю, не бачився. Я тільки слухав їх диск.

Я зрозумів, що це досить молода група. Коли ми вже поїхали з Франції, вони тільки після цього появилися.

Наскільки я зрозумів, то зараз про них тільки і пишуть, тільки про них і говорять і тільки їх слухають. У Франції це перспективна група.

Тарас Марусик

Вони співають по-французьки?

Олег Скрипка

Ті диски, які в мене є, на них вони співають по-англійськи. Це, на жаль. Я думаю, що ми їх попросимо декілька пісень заспівати по-французьки.

Тарас Марусик

А тепер звучить уривок з композиції французької групи “Бікіні Машін”.

Звучить уривок з композиції французької групи “Бікіні Машін”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG