Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини”. 1. Про новий поворот у справі колишнього віце-президента банку “Слов’янський” Бориса Фельдмана; 2. Про конфлікт довкола незалежної профспілки металургійного комбінату “Азовсталь”; 3. Про британсько-український проект “Толерантність у суспільстві”.


Надія Шерстюк “Права людини”. 1. Про новий поворот у справі колишнього віце-президента банку “Слов’янський” Бориса Фельдмана; 2. Про конфлікт довкола незалежної профспілки металургійного комбінату “Азовсталь”; 3. Про британсько-український проект “Толерантність у суспільстві”.

Київ, 1 квітня 2004 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк. Звукооператор Михайло Петренко.

Сьогодні у програмі, зокрема, мова піде:

- Про новий поворот у справі колишнього віце-президента банку “Слов’янський” Бориса Фельдмана;

- Про конфлікт довкола незалежної профспілки металургійного комбінату “Азовсталь”;

- Про британсько-український проект “Толерантність у суспільстві”.

Верховний Суд України розглянув касаційну скаргу колишнього віце-президента банку “Слов’янський” Бориса Фельдмана. Суд ухвалив рішення: скасувати вирок Артемівського місцевого суду Луганська, а справу про звинувачення підсудного у скоєні злочину про несплату податків взагалі закрити.

Проте Верховний Суд визнав, що Фельдман частково винний у розкраданні майна банку. Це звинувачення його адвокати називають абсурдним.

Далі розповідає Василь Соколенко.

Василь Соколенко

У касаційній скарзі Б.Фельдман та адвокати В.Агєєв та А.Федур наполягали на тому, що кримінальна справа, за якою його засуджено, порушена взагалі незаконно. До того ж, діяння, тобто звинувачення, які були пред’явлені Артемівським місцевим судом м. Луганська, на думку адвокатів, не є протиправними.

“Окрім цього, - вважають адвокати, - суд допустив масу порушень як проти засудженого, так і проти його адвокатів”.

ВСУ, врахувавши ці клопотання, погодився з тим, що справу, яка стосується несплати податків, слід закрити. Але наступний крок суд не зробив, тобто, він не звільнив Фельдмана з-під варти. “Це абсурдно, - заявляють адвокати, - адже на підставі звинувачення Фельдмана у несплаті податків, його арештували у березні 2000-го року, і він утримувався під вартою, допоки велося досудове слідство”.

Що стосується звинувачення Фельдмана у викраденні майна банку, то, на думку адвоката В.Агєєва, воно теж більш, ніж дивне. Адже у такому разі у справі повинен фігурувати предмет викрадення, тобто саме майно, але у звинуваченні Фельдмана не визначені ні предмет викрадення, ні пропажа цього предмету з банку.

“До того ж, у звинувачені зазначається, що банку “Слов’янський” не завдано ніяких збитків, а навпаки, він навіть одержав вигоду”. Така думка адвоката В.Агєєва.

Віктор Агєєв

Ми будемо однозначно домагатися скасування цього рішення ВСУ у порядку виняткового судочинства. Це порядок, при якому передбачається розгляд кримінальної справи на спільному засіданні двох палат ВСУ з голосуванням всього складу палат.

Окрім цього ми, звичайно, подамо скаргу, а можливо, декілька до Європейського суду з заявами міжнародних інстанцій про позбавлення прав Б.Фельдмана.

Василь Соколенко

В.Агєєв висловив припущення, що суддям просто заборонили звільняти Б.Фельдмана, який зараз утримується в Алчевській виправній колонії Луганської області.

Надія Шерстюк

Відповідно до статті 36-ї Конституції України, “громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів”.

Втім, як стверджують активісти незалежної профспілки ВАТ “МК “Азовсталь”, адміністрація підприємства та місцева влада чинять тиск на їхню організацію.

Господарський суд Донецької області виніс рішення про скасування легалізації профспілки. Це означає фактичну ліквідацію організації.

На знак протесту проти рішення суду заступник голови незалежної профспілки Олександр Чуприна оголосив голодування.

Причини конфлікту між адміністрацією та профспілкою з’ясовує наш кореспондент Микола Закалюжний.

Микола Закалюжний

За словами заступника голови незалежної профспілки "МК "Азовсталь" О.Чуприни, передумовою створення незалежної профспілки стало масове звільнення працівників підприємства, антисоціальна політика на комбінаті.

Вона, як підкреслює профлідер, проводиться адміністрацією підприємства при потуранні офіційної профспілки. І хоча незалежна профспілка не є численною, однак вона, не боячись, висловлює думку більшості працівників. За це і потрапила організація і її активісти у немилість адміністрації.

Говорить Олександр Чуприна.

Олександр Чуприна

Переслідуються абсолютно всі члени профспілки, працівники комбінату "Азовсталь". Декілька раз їх було ущімленно у зарплаті. Це преміальні, це зміна умов праці, це позбавлення надбавок за професіоналізм.

Микола Закалюжний

За словами Олександра Чуприни, у своєму прагненні ліквідувати профспілку адміністрація не зупиняється ні перед чим.

Адміністрація комбінату подала проти незалежної профспілки кілька позовів, в тому числі про примусовий розпуск профспілки з анулюванням свідоцтва про її легалізацію. Цей позов адміністрації підприємства було задоволено.

У відповідь Олександр Чуприна оголосив акцію голодування. За його словами, вдатися до такого відчайдушного кроку його змусила безвихідь, неможливість через суди щось довести.

Лише на четвертий день після вмовлянь міського голови Олександр призупинив акцію протесту.

На скільки юридично вмотивованим було рішення обласного Господарського суду, я з''ясував у юриста і члена комітету незалежної профспілки Галини Голубової.

Галина Голубова

У господарських спеціалізованих судах можуть розглядатися справи лише суб''єктів, що займаються господарською або ж іншими видами діяльності, тобто підприємництвом тощо. У даному випадку Господарський суд перевищив свої повноваження.

Микола Закалюжний

Втім, справа не лише в цьому. Конвенція 87-а Міжнародної організації праці “Про свободу асоціації та захист прав на організацію” говорить про те, що профспілкові "організації працівників не підлягають розпускові або тимчасовій забороні в адміністративному порядку".

Конвенцію ратифікувала Україна. А це означає, що цей міжнародний документ має силу закону.

Юридичні та інші аспекти тієї безпрецедентної справи я спробував з''ясувати у другої сторони. Керівник підприємства Олексій Білий так і не зумів знайти ні хвилини, щоб висловити свою позицію. А начальник юридичного відділу підприємства Наталія Андрейчинко відмовилася від будь-яких коментарів.

Наталія Андрейчинко (переклад)

Я на сьогодні не збираюся давати жодних коментарів з цього поводу.

Микола Закалюжний

Втім, коментарі та позицію адміністрації можна буде почути на наступному колі судового протистояння, адже незалежна профспілка подала апеляцію на рішення Донецького обласного господарського суду.

То ж юристи готуються до боротьби аргументів, а Олександр Чуприна із товаришами - до чергової акції протесту, яка, за його словами, може переміститися до столиці.

Надія Шерстюк

Процес глобалізації і збільшення так званих “гарячих точок” на планеті спричинили справжнє “велике переселення народів”. Внаслідок цього, економічно розвинені ліберально-демократичні держави Західної Європи виявились неготовими прийняти значну кількість представників інших народів і так само не змогли захистити їхні права і права своїх громадян.

Ситуацію у Великій Британії та в Україні у цій галузі обговорювали учасники телевізійного мосту між Києвом і Лондоном, який ініціювала Британська Рада.

Учасницею цього заходу була наша київська кореспондентка Богдана Костюк.

Богдана Костюк

“Сучасна журналістика все більше перетворюється на правозахисну діяльність,” - наголошували учасники дискусій і в Києві, і в Лондоні. Адже, за словами журналістки Ясмін Алабі–Браун, сучасна Європа стає все більш “кольоровою”, але якщо Україна виступає для мігрантів транзитною територією, то Великобританія – це кінцева мета, омріяна територія для тисяч представників народів Близького Сходу і Південної Азії.

Опиняючись в іншому соціальному і культурному середовищі, біженці і мігранти витрачають чимало часу, щоб ознайомитися з довкіллям.

За словами публіциста Ехсана Масуда, “прибульці намагаються порозумітися з місцевим населенням, але останнє вбачає у них конкурентів на ринку праці”.

Думку свого колеги продовжує Ясмін Алабі–Браун.

Ясмін Алабі-Браун

Повідомлення британських ЗМІ часто перетворюються на брутальні натяки у бік мігрантів і біженців, що провокує конфлікти на міжетнічному і соціальному ґрунті.

Мені здається, наші медіа найбрутальніші у цьому сенсі в світі, адже “некорінного британця” майже неможливо почути в радіоефірі. Біженець або трудовий мігрант – це просто дешева робоча сила, котра не має права на власну “життєву історію”, на розвиток своїх національних традицій в іншому середовищі. Британське суспільство просто не дозволить цього.

Богдана Костюк

Стверджує пані Алабі-Браун.

Українські учасники телемосту зазначили, що в Україні, як би не дивно це звучало, абсолютна більшість українських громадян, незалежно від їхнього етнічного походження, щоденно стикається з порушенням своїх соціальних, культурних прав тощо.

Крім того, як зауважив письменник, експерт Ради Європи з питань культури Олександр Буценко...

Олександр Буценко

В Україні політика захисту національних мов і національних меншин дуже розвинена. Ми можемо казати про конфлікти місцевого значення, але якщо зважити, що Україну населяють близько 130 національностей, якщо подивитися на те, як вони проставлені в інформаційному, в телепросторі, в радіопросторі, то я певен, що цьому може позаздрити будь-яка країна, де зараз виникають конфлікти.

Разом з тим толерантність неможлива без того, щоб усвідомити, що таке наша національна культура, як до неї підходити? Тут починається вже зовсім інший бік цього питання.

По-перше, постає питання: хто ти є, якщо ти живеш в Україні? Якщо ти живеш в окремі місцевості, наприклад, в Криму чи в Карпатах, чи на Півночі України, з чим ти себе ідентифікуєш: з якою мовою, з якою історією, з яким народом? З цього все і починається.

Головна ідея цієї толерантності полягає в тому, що вона має злити розуміння кожного, хто проживає в Україні, в цю українську ідентичність.

Богдана Костюк

І, за словами пана Буценка, ні британське, ні українське суспільство не здатні себе захистити, допоки не визначили свого нинішнього “я”.

Надія Шерстюк

У будь-якій державі чиновники утримуються на гроші платників податків. Відтак, чиновник має поважати тих, людей, які частину своєї зарплати віддають на їхнє утримання.

Але в українських реаліях це не зовсім так. Або ж, зовсім не так. Пересічний українець регулярно зіштовхується з хамством і неповагою працівників державних структур. Як, наприклад, наш колега Віктор Міняйло, який після спілкування зі співробітниками Податкової інспекції в Голосіївському районі Києва, опинився героєм рубрики “Голоси скривджених”.

Віктор Міняйло

“З піснею про Сталіна починаєм день, Кращих ми не знаємо на землі пісень”.

Цю пісеньку я згадую кожного разу, коли підхожу до податкової інспекції Голосіївського району Києва. Відтепер чи не кожен ранок я маю задоволення спілкуватися із чемними податковими інспекторами. З різних мотивів.

Так у вересні отримав так звану “Першу податкову вимогу”. У ній особа за підписом О.В.Ільченко повідомляє, що я маю податковий борг 200 гривень, і вже встигли нарахувати пеню 20 копійок.

Ця ж особа застерігає: “В разі несплати суми податкового бору надалі до суду буде подана позовна заява про звернення стягнення податкового боргу на ваші кошти та майно”. Кінець цитати з першої податкової вимоги.

Переляканий я кидаю усі важливі справи я біжу до податкової, щоб зберегти свої кошти та майно. Але мій інспектор Венжинська Валентина Володимирівна заспокоює, що, мовляв, помилочка трапилася, і нічого моєму майну не загрожує.

Помилочка так помилочка, усі ми люди, яким, як, як відомо, властиво помилятися.

Якось помилився і я. В той час, коли вся прогресивна громадськість святкувала Різдво Христове, Голосіївська податкова працювала. Відтак, на кілька годин спізнився з поданням декларації. Моя помилка коштувала штрафу 20 гривень, який виписала таж сама Венжинська Валентина Володимирівна.

За місяць знову викликає Валентина Володимирівна і з сумом сповіщає, що я маю доплатити понад 1000 гривень згідно із поданою податковою декларацією за минулий рік. Тисяча гривень не двадцять, йду консультуватися до бухгалтера. Після відповідних перерахунків, виявляється, що, навпаки, податкова мені має повернути тисячу гривень.

Разом з бухгалтером знову відвідуємо Валентину Венжинську. Коли тремтячими руками відкривав двері, випадково увімкнувся диктофон.

Звучить скрегіт дверей

Валентина Венжинська (переклад)

Ви для мене ніхто. Виходьте. Дівчино, виходьте. Ви для мене ніхто!

Віктор Міняйло

Ви можете для мене пояснити...

Валентина Венжинська

Ви можете пояснити в 106 кабінеті.

Віктор Міняйло

А чому ви не можете пояснити, звідки ці...? Що важко пояснити, звідки ці...

Валентина Венжинська

А чому я змушена пояснювати, в мене в інструкції посадовій такого немає. Виходьте!

Звучить скрегіт дверей

Віктор Міняйло

Ми подалися в сто шосту кімнату, де довідковий відділ податкової Голосіївського району. Там порадили звернутися до безпосереднього начальника Валентини Володимирівни.

Прочекавши ще дві години її начальника, ми за дві хвилини з‘ясували, що ніхто нікому нічого платити не повинен. Просто треба дещо переписати декларацію.

Цього разу ми тисячу врятували. А чи далі буде, покаже час.

Надія Шерстюк

Шановні слухачі, це була програма “Права людини: українська реальність”, яку сьогодні для вас уклала і провела Надія Шерстюк, мені допомагав звукооператор Михайло Петренко.

На все добре!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG