Доступність посилання

ТОП новини

Хроніка суду над Павлом Лазаренком – "Ітера" дає хабарі чи виплачує проценти?


Джастін Кейн Хроніка суду над Павлом Лазаренком – "Ітера" дає хабарі чи виплачує проценти?

Сан-Франциско, 2 квітня 2004 року – Радіо "Свобода" продовжує стежити за судом над колишнім українським прем‘єром Павлом Лазаренком, якого в Америці звинувачують у відмиванні грошей. 1-го квітня в Сан-Франциско аналізували контакти Лазаренка з енергетичною компанією "Ітера." За останнє десятиліття "Ітера" стала однією з найуспішніших компаній на колишніх радянських теренах і певний час була головним постачальником блакитного палива в Україну. Репортаж для радіо "Свобода" підготував Джастін Кейн з Центру журналістських розслідувань у Сан-Франциско.

1-го квітня перед журі в Сан-Франиско виступив віце-президент "Ітери" Тед Кавал‘єрос (Ted Kavalieros), який також є членом ради директорів компанії-засновника "Itera Group" .Він розповів про те, що влітку 1996-го року переказав 25 мільйонів доларів сімома платежами на рахунок у швейцарському банку компанії "Bainfield Company Ltd.", не знаючи, що це за компанія і за що саме вона отримує гроші. А вже швейцарський банкір, колишній заступник голови банку "SCS Alliance" Гійон Круґ (Guyon Krug), який також давав свідчення, розповів, що 51 % акцій компанії “Bainfield” належало Павлові Лазаренку, а решта 49 % – Петрові Кириченку.

Американська прокуратура вважає, що "Ітера" дала Лазаренкові 25-ти мільйонний хабар за право доступу на український ринок газу. Але захист доводить, що Лазаренко був акціонером "Ітери," а гроші, які він дістав – це його частка прибутків фірми. Проте Кавал”єрос сказав, що Лазаренко акцій "Ітери" не мав, хоча згодом визнав, що не знає власників "Ітера-Україна," яка є окремою компанією.

Протягом 1996-го року Кавал‘єрос отримував платіжні доручення від компанії "Omrania Trading Ltd," яка пов‘язана з "Ітерою" і якою керує голова "Ітери" Ігор Макаров. Під цими документами були серед іншого підписи Макарова. Кавал‘єрос розповів, що лише у 1996-му році він переказав таким чином понад 200 мільйонів доларів, не знаючи, кому і чому йдуть ці гроші.

Швейцарський банкір Круґ тим часом оприлюднив пікантну деталь. У липні 1997-го року, невдовзі після того як Лазаренко полишив крісло прем‘єр-міністра, він попросив переказати його гроші з Швейцарії на Багами. Лазаренко сказав Круґу, що політичне становище в Україні хаотичне і що йому потрібен додатковий захист для його 96 мільйонів доларів . Як пригадує швейцарський банкір, спершу Лазаренко попросив його видати ці гроші готівкою. "Я ніколи не бачив стільки готівки, але для цього, мабуть, було б потрібно кілька вантажівок, – сказав банкір. Натомість, щоб не привертати увагу до операції і не порушувати банківських норм, "SCS Alliance" видав Лазаренку два чеки по 48 мільйонів доларів, які він поклав на рахунок відділення банку в Нассау, що на Багамах, того ж дня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG