Доступність посилання

ТОП новини

США бачать в Україні перешкоди торгівлі.


Сергій Драчук США бачать в Україні перешкоди торгівлі.

Прага, 2 квітня 2004 – В Україні існують перешкоди американському експортові. Їм присвячено окрему частину чергового щорічного звіту про оцінку національної торгівлі США з рештою світу з огляду на іноземні торговельні перешкоди, що його оприлюднило в четвер увечері управління торговельного представника США.

Україна далі зберігає низку перешкод імпортові, включно з дискримінаційними податками й режимами сертифікації. Імпортні тарифи в поєднанні з високим податком на додану вартість та акцизними зборами можуть перешкоджати американському експортові до України, мовиться в звіті.

На деякі товари також потрібні імпортні ліцензії. Особливо скаржиться на них американська спиртогорілчана промисловість, якій доводиться відбувати особливо складну й дорогу процедуру отримання сертифікатів відповідності, включно з необхідністю іноді возити українських урядовців на інспекції виробництва у США. У деяких випадках американські експортери мусили через це піти геть із українського ринку, зазначає управління торговельного представника США.

Так само й українські перешкоди американським продуктам сільського господарства, за оцінками посольства США в Києві, коштують американським виробникам від 10 до 25 мільйонів доларів річно.

Щоправда, інші українські обмеження не дуже перешкоджають продажеві американських несільськогосподарських товарів і послуг, бо, як зазначає звіт, українські імпортери зазвичай знаходять шляхи, як оминути наявні імпортні обмеження.

Далі американські підприємці скаржаться на українські стандарти й процедури сертифікації, що є, на їхній погляд, нечітко визначені, процедурно негнучкі, затривалі, заскладні й задорогі і застосовуються неоднаково до всіх: як кажуть американці, хоча українське законодавство передбачає рівність, та дискримінація іноземних компаній в Україні є звичне явище.

Окремо нагадано в звіті про торговельні санкції США проти України через недостатній захист прав інтелектуальної власності. Крім піратських оптичних носіїв інформації, звичними в Україні є й порушення патентного права й підробка товарних знаків, у першу чергу стосовно фармацевтичних і споживчих продуктів, скаржаться представники американської промисловості.

А американським інвестиціям в Україні найбільше шкодять недорозвинена банківська система, поганий зв’язок, складна, обтяжлива й часто змінювана структура податків та інструкцій, злочинність і слабка правова система, зазначено в звіті управління торговельного представника США про перешкоди, що постають перед американською торгівлею в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG