Доступність посилання

ТОП новини

Чи виведе Україна своїх миротворців з Іраку? Схоже, найближчим часом Верховна Рада не розглядатиме цього питання.


Сергій Кисельов Чи виведе Україна своїх миротворців з Іраку? Схоже, найближчим часом Верховна Рада не розглядатиме цього питання.

Київ, 07 квітня 2004 – Після загибелі у вівторок українського миротворця в Іраку деякі політичні сили у Верховній Раді знову активно заговорили про необхідність відкликати війська із зони Перської затоки. Фракція соціалістів зробила з цього приводу заяву. Комуністи підготували відповідний законопроект. Наскільки реальними є подібні наміри? Відповідь на це запитання шукав у парламенті наш київський кореспондент Сергій Кисельов.

У парламентських кулуарах чув у середу від багатьох політиків: мовляв, навряд чи буде прийняте рішення про повернення українських миротворців із Перської затоки додому. Головною причиною називалось те, що керівництво країни не може собі дозволити здійснення такого демаршу.

До певної міри підтвердженням цієї тези послужило й те, що тоді, коли в середу народний депутат Ігор Алексєєв з парламентської трибуни вимагав від імені фракції комуністів терміново розглянути та прийняти рішення про повернення українських миротворців з Іраку, де вони, за його словами, захищають "не українські, а американські національні інтереси", координатор пропрезидентської парламентської більшості Степан Гавриш заявив журналістам: з рішенням про відкликання миротворців з Іраку поспішати не слід. І додав до цього, що військовослужбовці, які підписали контракт про службу в Іраку, робили це добровільно, "розуміючи, що до певної міри ризикують".

Тим часом голова Верховної Ради Володимир Литвин не знайшов підстав терміново вносити у середу в порядок денний законопроект комуністів про відкликання українських миротворців з Іраку. І тепер цей документ повинен буде пройти великим колом парламентських комітетів, перш ніж потрапити до сесійної зали. Спрогнозувати ж наперед результати розгляду документу важко. Як вважають парламентські журналісти, пропрезидентська більшість голосуватиме проти. А члени "Нашої України" одностайності у поглядах на вирішення цієї проблеми не мають. Хоча, до речі, фракція схвалила рішення про підтримку вимоги повернути український контингент з Іраку додому.

Ось як на прохання радіо "Свобода" прокоментував ситуацію з українськими миротворцями в Іраку член фракції "Наша Україна" Геннадій Удовенко: "Треба робити все, щоб відновити правопорядок в Іраку, щоб не допустити міжконфесійної боротьби в Іраку. Оскільки мета введення військ до Іраку була – прибрати режим Саддама Хусейна і спрямувати розвиток Іраку мирним демократичним шляхом. Оце – головне завдання. Я думаю, що вивід військ, в тому числі і українських з Іраку тільки поглибить політичну, міжрелігійну кризу в Іраку. І ми таким чином не доведемо до кінця те, що було закладено, коли ці війська вводились".

Натомість член фракції "Наша Україна", голова Національної спілки письменників Володимир Яворівський переконаний: "Я розумію, що Україна на цьому дуже багато втратить – ввівши, а потім вивівши. Якби ми не ввели, сьогодні б про нас забули, і жодного гріха ми б не мали. Але все-таки я думаю, що треба схилятися до того, що війська треба вивести. Тим більше, що ми не є першими – є Іспанія, є Сінгапур, який уже вивів. Через те я переконаний, що треба рухатися до того, що треба війська виводити".

І ще – кілька висловлювань народних депутатів. Олександр Мороз, лідер фракції соціалістів: "Чергова трагедія на території Іраку ще раз засвідчує про те, що Україна руками її достойників і деяких прибічників нинішнього режиму, а також навіть тих, хто цей режим хотів би змінити в парламенті, влізла в авантюру. З якої треба виходити негайно, поки не пізно. От – моя позиція".

Тамара Прошкуратова, фракція Соціал-демократичної партії (об’єднаної): "Сам факт війни, як і будь-якого насильства, будь-якого терору і наша фракція, і я як жінка засуджую. Але стояти осторонь від будь-яких подій ми також не можемо. І коли під кулями гинуть діти, гинуть матері, незалежно від того, в якій це країні, я вважаю, це повинно боліти всім громадянам, незалежно від того, в якій державі проживають. Те, що наші вояки в Іраку, в Ліберії – вони там як миротворці і участі у бойових діях не беруть. А це, безумовно, і імідж держави, і політика нашої держави".

Олег Білорус, фракція "БЮТ": "Ми вважаємо, що якщо західні країни європейські виведуть свої війська, будучи членами НАТО, то Україна повинна вивести свої підрозділи з Іраку і вводити їх в подальшому тільки на підставі резолюції Ради безпеки ООН".

А втім, на думку оглядачів, як би не проголосував парламент, він не може вивести український миротворчий контингент з Іраку. Адже остаточне рішення з цього приводу ухвалює президент країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG