Доступність посилання

ТОП новини

Акція пам’яти журналіста Тараса Процюка


Тарас Марусик Акція пам’яти журналіста Тараса Процюка

Київ, 8 квітня 2004 - 8 квітня минає рік з часу трагедії в багдадському готелі “Палестина”, коли внаслідок пострілу американського танка загинув український журналіст Тарас Процюк та його іспанський колега, оператор Хосе Коузо. В цей день кілька десятків осіб провели біля посольства США в Києві акцію пам’яти телеоператора британського агентства “Ройтер”. Як відомо, американське військове командування, завершивши розслідування загибелі Процюка, дійшло висновку, що журналіст загинув у результаті нещасного випадку.

В акції взяли участь представники низки громадських організацій: Інститут ”Республіка”, ”Українське братство”, Спілка української молоді, УНСО. З Дніпропетровська приїхав голова громадської організації ”Захист та свобода”.

Учасники акції тримали фотографії Процюка, свічки і плакати такого змісту: ”Тарасе, ми пам''ятаємо”, ”Буш, ми пам''ятаємо”, ”Тарас Процюк, Руслан Андрощук, хто далі? ”.

Говорить один з учасників акції, член правління Інституту ”Республіка” Володимир Чемерис: “Ми хотіли пом’янути Тараса Процюка, якого ми дуже добре знали. Я знав його ще з 1992 року. Всі учасники “України без Кучми” його дуже добре пам’ятають, бо він зняв майже все, що тоді було. Ми не маємо якихось особливих вимог. Ми хочемо, щоб ті люди, які знаходяться в цьому будинку знають, що ми пам’ятаємо і завжди будемо пам’ятати Тараса Процюка, пам’ятати, як він загинув. І ми завжди будемо пам’ятати ту людину, яка розпочала війну в результаті якої і загинув і Тарас, і два дні тому загинув Руслан Андрощук, український солдат, і в результаті якої загинуло тисячі іракців, і багато американських солдат. Ця людина – це президент США”.

Тарас Процюк упродовж багатьох років висвітлював військові конфлікти у Боснії, Чечні, Афганістані та Косово. Він знімав також гарячі політичні події в Україні. Біля стін посольства США був і член УНСО, учасник подій 9 березня в Києві Руслан Зайченко: “Тарас був небайдужою людиною. Існує закон, а існує справедливість. Зараз справедливість побрана і тому ми тут поруч. Тарас був в Чечні, Тарас був 9 березня, Тарас завжди був об’єктивною людиною, і намагався, щоб ця справедливість завжди була і тому ми тут”.

Акція супроводжувалася записами мелодій антивоєнних пісень.

6 квітня на брифінгу в Міністерстві закордонних справ прес-секретар Міністерства Маркіян Лубківський висловив співчуття родині Тараса Процюка і сказав: “На жаль, до цього часу американська сторона, я б сказав, ухиляється від відповіді на наші нагадування, на наші клопотання. А міністерство неодноразово зверталося до американської сторони з відповідними проханнями щодо компенсації за загибель Тараса Процюка, тим більше, що наш журналіст загинув абсолютно трагічно, він був абсолютно не винен, він виконував лише свою роботу. Ми вважаємо, що тут не може бути вибірковості щодо питання про діяльність журналістів, де б вони не працювали чи в мирних умовах, чи в умовах ведення збройних конфліктів”.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Маркіян Лубківський повідомив також, що міністр Костянтин Грищенко провів на цю тему 6 квітня телефонну розмову з послом США в Україні Джоном Гербстом.

В річницю загибелі Тараса Процюка відбулася поминальна служба в греко-католицькiй церквi Святого Василя в Києвi та освячення його пам’ятникана Байковому кладовищi столиці України, де він похований.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG