Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Афганістан: фінансова й економічна допомога.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Афганістан: фінансова й економічна допомога.

Прага, 1 квітня 2004 – Західна преса широко відгукнулася на Берлінську конференцію країн-донорів, які вирішили прискорити надання Афганістанові фінансової й економічної допомоги, проте не відгукнулися на заклики афганських керівників, які вимагають на найближчі 7 років аж понад 27 мільярдів доларів. Учасники конференції зійшлися на сумі у 8 мільярдів 200 мільйонів доларів.

Відразу ж скажемо, що скептично настроєні спостерігачі вважають, що навіть половина запрошеної суми стала би великим успіхом для афганських керівників. Під час нарад у Берліні президент Афганістану Карзай назвав суму в 15 мільярдів доларів, тим часом міністр фінансів Гані уточнив цю суму, назвавши 27 мільярдів на наступні сім років.

Цитуючи Карзая, британська газета «Дейлі телеґраф» перелічує проблеми Афганістану, які вимагають негайного вирішення і колосальних коштів, серед них відбудова зруйнованої війнами і розрухою інфраструктури країни, система безпеки у провінціях, боротьба з вирощуванням і контрабандою наркотиків, виручка за які нині становить половину вартості валового продукту Афганістану. Газета підкреслює, що нинішнє афганське керівництво не має жодних шансів вирішити ці проблеми власними силами.

Інша британська газета «Індепендент» наголошує на тому, що учасники Берлінської конференції не відгукнулися на заклики афганських керівників збільшити суму допомоги до 27 з половиною мільярдів доларів попри аргументи, що ігнорування нинішніх потреб Афганістану може пізніше обійтися західній спільноті набагато дорожче. При цьому газета підкреслює, що після усунення від влади режиму талібан 2001-го року, тобто після воєнної акції США, у провінціях залишилися прихильники колишнього режиму, які гальмують консолідацію влади і відбудову країни.

Тим часом газета «Крісчен саєнс монітор» зосереджує увагу на окремій серйозній проблемі Афганістану, яка потребує особливої уваги і коштів для її вирішення. Ідеться про те, що Афганістан залишається одним із найбільших у світі виробників опіуму, який контрабандою потрапляє до більшості країн Заходу. Визнання Карзаєм на Берлінській конференції цього факту газета називає сумним, зате чесним. Попри усунення режиму талібан 2001-го року вирощування опійного маку в Афганістані постійно зростало. Багато провінційних керівників самі причетні до контрабанди наркотиків. Газета схвально оцінює рішення країн-донорів надати Афганістанові понад 8 мільярдів доларів на відбудову країни й установлення там порядку і демократії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG