Доступність посилання

ТОП новини

Посли іноземних держав у Білорусі звинувачують Білоруське державне телебачення у пропагандистській брехні.


Марія Щур

Прага, 6 квітни 2004 року - Посол Франції у Білорусі Стефан Шмелевський від імені низки посольств країн Європейського Союзу, акредитованих у Мінську, звинуватив білоруське державне телебачення у брехні.

А посольство Польщі у Білорусі відреагувало цими днями на образи на адресу польської держави та польського народу.

Йдеться про два випуски передачі на першому національному телеканалі Білорусі, що має назву «Права людини. Погляд у світ».

Обурення Посла Франції у Білорусі Стефана Шмелевського викликане, зокрема, передачею «Права людини. Погляд у світ» за 26 лютого, в якій її ведучий Євген Новіков звинуватив генерального секретаря Міжнародної федерації з прав людини Філіпа Кальфаяна «у заклику до нібито збройного спротиву проти порушень прав людини». Посол Франції відкинув ці звинувачення як абсурдні, так само як і багато інших висловлювань Євгена Новікова.

У відкритому листі до журналіста першого білоруського національного каналу посол Франції Стефан Шмелевський пише: «Знайте, що не обман і не подача спотворених фактів, котрі містяться у Ваших програмах, викликають наше здивування. Куди б не скеровувало нас наше професійне життя, ми давно на різних географічних широтах зіштовхуємося із пропагандистською брехнею ,незалежно від її політичного забарвлення. А дивує нас те, що в нинішній час є можливим ображати білоруських телеглядачів, вводити їх в оману за допомогою брехні».

«Ви вдаєтеся до монтажу кадрів, знятих на різних заходах, - продовжує посол Франції.- Чи, скажімо, звинувачення в участі у вуличних демонстраціях супроводжується показом мого службового автомобіля. Але це вже не мій автомобіль, це колишній службовий автомобіль мого попередника, проданий посольством уже кілька років тому».

На думку Посла Франції у Білорусі Стефана Шмелевського, ведучий передачі Новіков, серед іншого, зробив «абсурдне порівняння» самогубства британського експерта у ділянці зброї масового знищення доктора Келлі із «нез’ясованим зникненням» білоруських опозиційних діячів Віктора Гончара та Юрія Захаренка.

Із різкою заявою на адресу Національної державної телерадіокомпанії Білорусі виступило також Посольство Польщі у Мінську. У заяві мовиться:

«1 квітня Білоруське державне телебачення устами відомого пропагандиста Євгена Новікова у програмі «Права людини – погляд у світ» образило польський народ і владу, назвавши Республіку Польща «маріонетковою країною».

У зв’язку з цим Посольство Республіки Польща нагадує, що Польща є країною, в якій владу обирають абсолютно демократичним шляхом. Польща вже давно є повноправним членом Ради Європи, країною, в якій населення навіть найменшого села чи селища має прямий і винятковий вплив на те, хто засідає в їхніх місцевих органах влади і на рішення, що ухвалюються від їхнього імені. І, нарешті, Польща є країною, яка проводить суверенну зовнішню політику». З огляду на усе це, використання стосовно Польщі визначення «маріонеткова країна» є нічим іншим, як справжньою брехнею”.

У контексті цих подій Посольство Польщі у Білорусі розцінює пана Новікова, «не лише як підбурювача ворожого ставлення до поляків, але й як провокатора, чиї дії спрямовані безпосередньо проти білоруської влади, котра намагається покращити клімат двосторонніх польсько-білоруських відносин. Посольство Польщі сподівається, що подібного роду висловлювання вже не матимуть місця на екранах Білоруського державного телебачення», мовиться у заяві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG