Доступність посилання

ТОП новини

Іспанія продовжує боротися з тероризмом.


Сергій Драчук

Прага, 5 квітня 2004 – В Іспанії сьогодні оголошено про арешт іще двох підозрюваних у причетності до вибухів у потягах 11 березня. Внаслідок низки арештів і суботнього самогубства кількох терористів, яких оточила поліція, головні співучасники терактів не мали б залишитися на волі, вважають у Мадриді. Але про всяк випадок в Іспанії вжито надзвичайних заходів безпеки.

Арештовані, про яких оголошено нині, були затримані ще в суботу. Тепер у справі вибухів у потягах під арештом перебуває загалом 17 осіб. Іще напередодні, в неділю, міністр внутрішніх справ Іспанії Анхель Асебес заявив: «Отож після всіх арештів, котрі ми зробили цими днями, і після вчорашнього вечірнього вибуху центральне ядро тих, хто скоїв терористичний акт, затримане або вони загинули в колективному самогубстві, що сталося вчора». Міністр мав на увазі суботні події : тоді п’ятеро підозрюваних, яких оточила поліція в багатоквартирному будинку в передмісті Мадрида, підірвали будинок із собою й убили також одного поліціянта. У руїнах було знайдено ще чимало вибухівки й детонаторів, а також на рештках тіл пояси для вибухівки, зроблені за зразком палестинських самогубців. На думку поліції, це свідчить, що підозрювані готувалися до дальших вибухів після невдалої п’ятничної спроби. Тоді бомбу, закладену в швидкісному потязі, вдалося вчасно виявити й знешкодити. Тепер за рештками тіл, від яких мало що залишилося після суботнього вибуху, вдалося встановити особи кількох із самогубців. Серед них, як вважає поліція, був і той, хто спланував теракти, на прізвисько «Тунісієць», а також керівник групи, що закладала бомби.

Тим часом іспанський щоденник «А-Бе-Се» повідомив у понеділок, що за кілька годин до суботнього самогубства отримав факсом листа з погрозами нових терактів. Писаний від руки арабською мовою лист вимагав від Іспанії негайно вивести війська з Іраку, а також Афганістану. Інакше ж автори чи автор листа, який підписався як «Абу Духана аль-Афгані, угруповання “Ансар”, “Аль-Каеда” в Європі», пообіцяв Іспанії «оголосити війну» й перетворити її на «пекло, де кров потече ріками». Таким іменем назвалася й особа, що взяла на себе відповідальність за вибухи 11 березня, на відеозаписі, який знайшли тоді біля однієї мадридської мечеті. Міжнародне екстремістське угруповання «Ансар аль-Іслам» пов’язують із терористичною мережею «Аль-Каеда». Як уважає іспанська розвідка, до нього причетний і один із суботніх самогубців.

Іспанські спецслужби вважають, що авторство листа доволі вірогідне, але не загрози, що містяться в ньому. Та все-таки напевно не відомо, чи не залишився ще на волі хтось із співучасників останніх терактів. Принаймні кілька осіб іще перебувають у розшуку. У понеділок, із наближенням Великодня, в Іспанії запроваджено посилені заходи безпеки, в першу чергу на транспорті й стратегічних об’єктах, включно з атомними реакторами. Під особливою охороною опинилися летовища й швидкісні потяги. А в мадридському метро, яке завжди охороняла лише приватна служба безпеки, вперше з’явилася поліція.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG