Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал з воєнних злочинiв у колишнiй Югославiї найближчим часом порушить справу проти чотирьох колишнiх керiвникiв Боснiї i Герцеговини. Про це повiдомляють ЗМI пiсля вiзиту до Сараєва Карли дель Понте, головного прокурора Трибуналу.


Михайло Рамач

Белград, 8 квiтня 2003 – Белградське агентство “Фонет”, посилаючися на достовiрнi джерела у Сараєвi, повiдомляє, що Трибунал обвинувачує колишнього члена Президiї Боснiї i Герцеговини Еюпа Ґанича, колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Бакира Алiспахича та генералiв Расима Делича й Сахиба Махмулiна.

Головний прокурор Гаазького трибуналу перебувала в Сараєвi у вiвторок. Точнiше, вона вiдвiдала лише базу миротворчих сил та розмовляла з їхнiм командувачем, генералом Вiрджiлом Пакетом. ЗМI повiдомляють, що йшлося про загадковий вiзит, оскiльки Дель Понте не зустрiлася з державними керiвниками, не провела конференцiї для преси. Згадана четвiрка, як зазначають мiсцевi мас-медiа, була причетна до злочинiв, скоєних над сербами й хорватами, й органiзувала прибуття до Боснiї i Герцеговини iсламських добровольцiв з країн Близького сходу. Усi пiдозрюванi за нацiональнiстю босняки, як пiсля проголошення незалежностi БiГ стали називатися тi слов’яни в колишнiй Югославiї, котрi сповiдують iслам.

На думку оглядачiв, Трибунал обвинувачує колишнiх боснiйських керiвникiв для того, щоб створити певну рiвновагу, оскiльки в списку обвинувачених наразi є найбiльше сербiв та хорватiв. Кореспонденти з Гаази зазначають, що колишнi вороги за ґратами стали близькими друзями. Вони разом готують балканськi спецiалiтети у в’язничнiй кухнi, обмiнюються музичними касетами, грають в шахи тощо.

В гаазькiй тюрмi наразi перебуває 61 в’язень. Там є, саркастично пишуть газети, свого роду генштаб: 13 генералiв та один адмiрал з усiх армiй, якi воювали за подiл екс-Югославiї. Найдовший в’язничний стаж має хорватський генерал з Боснiї Тихомир Блашкич, котрий там там живе уже вiсiм рокiв. А щодо нацiонального складу, у в’язницi Трибуналу немає лише словенцiв та македонцiв, до яких Гаазький трибунал немає жодних претензiй. За твердженням прокуратури, до пiдсудних найближчим часом мали б приєднатися й окремi етнiчнi албанцi з Косова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG