Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш хоче реформувати розвідку.


Юрій Дулерайн

Нью-Йорк, 13 квітня 2004 - Президент Джордж Буш має намір провести реорганізацію розвідувальних служб Сполучених Штатів.

Йдеться насамперед про реформу Федерального бюро розслідувань і Центрального розвідувального управління. У цих двох служб різні функції: у той час, як ЦРУ займається зовнішньою розвідкою й контр-тероризмом, прерогативи ФБР охоплюють насамперед розслідування кримінальних злочинів, але також і терористичних дій проти Сполучених Штатів, як на американській території, так і за кордонами країни. Щодо боротьби з тероризмом дві агенції йдуть часто-густо паралельними шляхами, проте вони далеко не завжди пересікаються і це не влаштовує адміністрацію президента Буша. Нині, коли працює незалежна комісія, котра досліджує обставини ісламських терактів 11 вересня 2001-го року, вона піддає критиці той факт, що між ФБР і ЦРУ нема достатньої координації дій та обміну інформацією. Цю обставину вважають однією з причин того, що не вдалося зірвати плани терористичної мережі “Аль-Кайда” і запобігти терактам, наслідком яких загинуло майже 3 000 осіб у Нью-Йорку й Вашингтоні. Президент Буш сказав репортерам: “Конді (тобто Кондоліза Райс, голова Ради національної безпеки при Білому домі) цими днями висловила цікаву думку, що, можливо, нині настав час реорганізувати й реформувати наші розвідувальні служби. Тож ми очікуємо на рекомендації. Ми самі про це думаємо і співпрацюватимемо з (незалежною) комісією”.

Ця заява президента, як вважають оглядачі, може означати впровадження у найближчому майбутньому фундаментальних змін у структури ФБР і ЦРУ. Очевидно, президент вирішив приділити особливу увагу розвідці, яку незалежна комісія звинувачує у, м’яко кажучи, недостатній активності напередодні терактів.

Серед нових ідей, які циркулюють тепер у Вашингтоні, газета “The New York Times” подає такі, як розширення повноважень директора ЦРУ і створення нової розвідувальної агенції, за типом подібної до британської МІ5. Ця спецслужба мала б займатися виключно внутрішньою розвідкою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG