Доступність посилання

ТОП новини

Агентство США з міжнародного розвитку, яке працює у понад 100 країнах світу, планує продовжити співробітництво з державними та недержавними організаціями України.


Сергій Кисельов

Київ, 14 квітня 2004 року.

Агентство США з міжнародного розвитку, яке працює у понад 100 країнах світу, планує продовжити співробітництво з державними та недержавними організаціями України. Мета цієї допомоги – поліпшити стан українського суспільства й домогтися більшої інтеграції з європейським співтовариством і тими інститутами фінансів, торгівлі та безпеки, які до нього входять. Про це заявив у середу в Києві керівник Агентства Ендрю Націос. Він зустрічався з прем''єр-міністром України, з міністром охорони здоров''я, іншими державними високопосадовцями.

Адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку Ендрю Націос повідомив, що під час перебування в Києві він зосередив увагу на трьох першочергових аспектах допомоги Україні. Насамперед це розвиток демократії на її теренах, державного управління та самоврядування з акцентом на прийдешні вибори президента країни. По-друге, поширення епідемії ВІЛ/СНІД в Україні та в інших країнах цього регіону. І, нарешті, аграрний сектор, розвитку якого Агентство приділяє значну увагу. Зокрема співпрацюючи з державними органами України для забезпечення розвитку повністю приватизованих ринків землі та сільськогосподарської продукції.

Розповідаючи про роботу Агентства в Україні, пан Націос зауважив:

"У Сполучених Штатах Америки вже протягом кількох років, навіть протягом останніх двох років робиться серйозний наголос на таких питаннях як виборчий процес, як розбудова демократичних інституцій і захист прав людини. Ми приїхали сюди, щоб переглянути перебіг програм, які здійснювалися нами щодо розвитку сільського господарства України. Бо це є тією сферою, де працює дуже багато українських громадян, і яка являє собою потенційне джерело зростання для України. На жаль, Україна також перебуває у фокусі уваги тих наших фахівців, які опікуються питаннями боротьби з ВІЛ-інфекцією та СНІДом, враховуючи масштаби епідемії в Україні".

До речі, починаючи з 1992 року Україна дістала від Агентства США з міжнародного розвитку майже 2 мільярди доларів. Ці кошти, за словами Ендрю Націоса, виділялися на допомогу в таких сферах, як реструктуризація економіки, демократизація, реформа соціального сектору та охорони здоров’я. Відповідаючи ж на запитання з приводу закидів деяких українських політиків, які виступають проти американської допомоги Україні, оскільки, на їхній погляд, це є втручанням у внутрішні справи іншої держави та спробою впливати на перебіг передвиборчої президентської кампанії, пан Націос сказав:

"Те, кого українці в жовтні оберуть своїм президентом , це справа самих українців. Це не наша справа. Бо це ваша країна. Наше завдання полягає в розбудові в Україні демократичних інститутів. Адже саме вони посприяють тому, щоб виборчий процес був прозорим, справедливим, відкритим і чесним".

Коли ж зайшла мова про те, яким, на думку Адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку Ендрю Націоса, в Україні є рівень свободи слова, той розповів, що минулого разу він був в Україні 1990 року, саме перед тим, як розпався Радянський Союз. І додав: за цей час і світ змінився, і змінилась сама Україна. І хоча ситуація зі свободою слова, на його думку, звичайно, сьогодні краща порівняно з попереднім візитом, однак вона гірша порівняно зі сподіваннями, які на Україну покладалися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG