Доступність посилання

ТОП новини

Лавров у Києві дізнався про те, що у Москві знають давно: Україна має власну позицію – огляд російської преси.


Марія Щур

Прага, 14 квітня 2004 – Короткий візит нового глави російського зовнішньополітичного відомства викликав стримані коментарі в російській пресі. Більшість кореспондентів російських газет у Києві говорять про те, що Сєрґєю Лаврову не вдалося «намовити» Київ змінити позицію з тих питань, де існують суттєві розбіжності між Україною і Росією. Йдеться передусім про розширення НАТО та ЄС, війну в Іраку та низку двосторонніх проблем, включно з врегулюванням кордону в Азовському морі.

Російські оглядачі назвали перший візит Сєрґєя Лаврова до Києва «ознайомчим», і за відсутності його власних коментарів про проведені переговори переповідали передісторію проблем, котрі новий російський міністр обговорював у Києві. На думку кореспондента газети «Врємя новостєй», Київ надав великого значення візиту Сєрґєя Лаврова, про що свідчила його зустріч з українським президентом Леонідом Кучмою. Як пише газета, Москва, як і раніше, проявляє занепокоєння щодо того, що Україна надала дозвіл на спрощений доступ на свою територію військам НАТО, хоч тепер про це говориться у набагато стриманішому тоні.

Підкреслюючи те, що Сєрґєй Лавров завітав до Києва по дорозі до Ірландії, яка нині головує у Європейському Союзі, багато російських оглядачів звернули увагу на те, що проблеми, пов’язані з розширенням ЄС, стояли високо на порядку денному переговорів. За словами кореспондента «Русского кур’єра», російський міністр намагався «перетягнути Київ на свій бік у питаннях нових правил торгівлі, які будуть встановлені після розширення ЄС». Щоправда, газета не повідомляє, що правила торгівлі з новими членами ЄС для Києва уже не предметом для переговорів. Адже Київ, на відміну від Москви, уже підписав угоду про поширення вже існуючих правил торгівлі на нових членів після їхнього вступу до Євросоюзу 1 травня.

Російські оглядачі звертають увагу на те, що між Україною і Росією залишається ще багато двосторонніх проблем, зокрема, таких як кордон в Азовському морі та Єдиний економічний простір. На переконання журналіста «Русского кур’єра», ці та інші проблеми не вдається вирішити через те, що хоча президент України симпатизує Росії, частина української еліти орієнтується на Захід. До таких російський журналіст зараховує і міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка, про якого «Русскій кур’єр» пише, що Грищенко «закоханий у Захід і є переконаним прихильником європейських політичних цінностей».

Щоб змінити позицію Києва, як пише газета з посиланням на оглядачів у Москві та Києві, потрібно змінити російського посла. На думку газети, Віктор Чорномирдін уже вичерпав свої ресурси. І у Києві потрібен досвідчений кар’єрний дипломат, який би міг не лише «конкурувати з американським послом, але і переконати «український політичний клас» у «ненормальності» орієнтації України на Захід, пише «Русскій кур’єр».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG