Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш заявив, що історичну місію в Іраку буде завершено.


Михайло Мигалисько

Прага, 14 квітня 2004 - Під час прес-конференції в Білому домі минулої ночі президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш заявив, що останні два тижні були важкими для американців та іракців, що США готові вислати додаткову допомогу коаліційним силам, які змушені протистояти спалаху опору з боку радикальних шиїтських, сунітських та іноземних бойовиків. Тим часом на околицях Ен-Наджафа, міста на південь від Багдада, контрольованого бойовиками радикального шиїтського лідера Моктади ас-Садра, майже 2,5 тисячі американських військових чекають наказу про наступ.

Як зазначають спостерігачі, минулі два тижні були найскладнішими для американських військових на іракській території від часу повалення режиму Саддама Хусейна рік тому. Від початку місяця загинули вісімдесят три американські військовослужбовці та 560 зазнали поранень. Президент США Джордж Буш заявив на спеціально скликаній прес-конференції, що йдеться про тимчасовий спалах опору, який не віддзеркалює почуттів більшості іракців.

«Насильство, яке ми бачили, це зазіхання на владу з боку цих екстремістських та жорстоких елементів. Це не громадянська війна, це не всенародне повстання. Більшість Іраку відносно стабільна. Більшість іракців відкидає насильство й противиться диктатурі» ,- заявив глава американської держави. Буш також відкинув спроби деяких спостерігачів проводити паралелі між теперішньою ситуацією в Іраку та війною у В’єтнамі. Американський президент також запевнив, що у випадку, якщо це буде необхідно, він готовий надіслати підсилення коаліційним силам на іракській території:

«Ця влада зробить усе необхідне, щоб забезпечити успіх цієї історичної місії. Одним із центральних зобов’язань цієї місії це передача суверенітету іракському народові. Термін визначений на 30-те червня. Важливо, щоб ми дотрималися цього терміну. Іракці з почуттям власної гідності та незалежності не підтримують безконечної окупації, а цього не робитиме й Америка, ми не імперська потуга», - наголосив Буш і додав, що справою передачі суверенних повноважень займатиметься спеціальний посланник ООН в Іраку Лакхдар Брагімі. Буш відмовився входити в подробиці цієї справи. Однак оонівський представник, виступаючи на прес-конференції сьогодні у Багдаді, заявив, що важливим аспектом цього процесу буде гарантування безпеки, щоб здійснити передачу повноважень тимчасовій іракській владі.

«Ми розглядаємо цю владу, як перехідний уряд, очолюваний прем’єр-міністром, в якому братимуть участь іракські чоловіки та жінки, відомі їхньою чесністю, гідністю та компетентністю. Буде також президент, який виконуватиме функції глави держави, та два віце-президенти», - повідомив Брагімі і додав, що важливим є також і те, щоб були зроблені усі необхідні заходи для проведення загальнонаціональних виборів у січні наступного року.

Тим часом після двох тижнів кривавих сутичок з бойовиками радикального шиїтського лідера Моктади ас-Садра, триває оголошене три дні тому американськими військовими «тимчасове припинення наступальних операцій» в Ен-Наджафі та Ел Фалуджі. Однак на околицях Ен-Наджафа, де переховується ас-Садр, розташовано майже 2,5 тисячі американських військових. Згідно з повідомленнями преси, представники іракської Урядової Ради роблять спроби, щоб знайти мирну розв’язку протистоянням у згаданих містах.
XS
SM
MD
LG