Доступність посилання

ТОП новини

Європейський банк Реконструкції та Розвитку застерігає Україну перед інфляцію.


Марія Щур

Прага, 19 квітня 2004 – Європейський банк реконструкції та розвитку застерігає Україну перед зростанням інфляції та закликає до послідовності та передбачуваності ринкових реформ. Про це йдеться у щорічному звіті банку, представленому під проведення щорічних зборів у Лондоні. Тим часом перший віце-прем’єр міністр України Микола Азаров звернувся у понеділок до представників банку з проханням допомогти Україні у підвищенні безпеки її ядерних реакторів.

За останні кілька років Україна перестала бути проблемною країною регіону, і тепер її зростання - 9,3% у 2003 році серед найвищих із 27 країн, які співпрацюють з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку. За словами речника ЄБРР Антона Усова, «якщо дивитися на результати 203 року, то Україна посідає п’яте місце після Росії, Польщі, Румунії та Угорщини. А якщо дивитися на загальний портфель ЄБРР в усіх країнах, де ми працюємо, то Україна буде посідати 4 місце з 1,3 мільйонами євроінвестицій».

Одним із найбільших проектів в Україні цього року може стати кредит на підвищення безпеки двох ядерних ректорів, які Україна будує взамін Чорнобильського. Очікується, що Україна отримає 150 мільйонів євро від ЄБРР та ще 100 мільйонів від країн «групи Семи». На сьогоднішньому засіданні банку віце-прем’єр України Микола Азаров звернувся з проханням підтримати цей проект. Як повідомило агентство “Уніан”, у неділю 18 квітня Микола Азаров отримав запевнення від президента ЄБРР Жана Лем’ра у тому, що проект вийшов на завершальну стадію.

Своєрідний випускний бал святкують сьогодні країни на захід від України, де процес переходу до ринкової економіки практично завершився і менше, ніж за два тижні вони долучаться до багатої об’єднаної Європи. Виступаючи у Лондоні на засіданні Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, прем’єр міністр Великої Британії Тоні Блер заявив, що розширення ЄС закінчить еру Холодної Війни і закінчить розподіл Європи. Незважаючи на те, що європейські інституції мають власні інвестиційні можливості, ЄБРР не збирається полишати країни Центральної Європи, на які надалі припадатиме близько третини всіх інвестицій банку.

Проте на цьогорічному засіданні ЄБРР було намічено змінити акценти та присвятити більше уваги проблемам Балканських країн, які не так давно долучилися до проектів банку та країн, що перебувають на ранній стадії переходу , крім Молдови, це країни Закавказзя та Середньої Азії.

Щодо України, то на думку економістів Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, вона цілком спроможна утримати високі темпи зростання завдяки нарощуванню промислового виробництва. Одночасно експертів банку непокоять темпи інфляції, які значно виросли в Україні минулого року головним чином через подорожчання продуктів харчування.

Також аналітики ЄБРР звертають увагу на те, що Україна досі не може вирішити головні питання своєї торговельної політики: чи приєднуватись до єдиного економічного простору з Росією та ще трьома країнами СНД, чи вступати до Світової Організації Торгівлі. На думку експертів банку, більша послідовність у рішеннях мала б позитивний ефект на економічний розвиток країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG