Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи і ОБСЄ про серйозні порушення на виборах у Мукачевому.


Мар’яна Драч

Прага, 19 квітня 2004 року - Вибори в Мукачевому стали невдалою генеральною репетицією президентських виборів в Україні. Так сьогодні відреагували на ці вибори представники Ради Європи, які спостерігали за голосуванням. Делегація Конгресу місцевих і регіональних органів влади Ради Європи зустрічалася з керівниками Закарпаття, головними кандидатами на посаду мера. А вчора в Мукачевому міжнародні представники побували на кожній із 36 виборчих дільниць.

І ось головні висновки. Події, які передували виборам та загальне політичне становище в Мукачевому не створили умов, необхідних для вільних і справедливих виборів. Виборчий процес було значною мірою дискредитовано і довір‘я громадськості до демократичних інститутів підірване втручанням представників влади та правоохоронних органів. Про це, зокрема, свідчать усунення колишнього мера указом Президента, суперечливі постанови різних судів з нечіткою юрисдикцією, маніпуляції зі складом виборчих комісій, спроби безпідставно дискваліфікувати кандидатів, серйозна політична упередженість мас- медіа, підозрілі бізнес-інтереси. Так мовиться у заяві представників Ради Європи.

Як вважають міжнародні спостерігачі, в Мукачевому у запеклій боротьбі за владу зіткнулися дві групи інтересів, які у цій боротьбі переважно забули про місцеві проблеми. Деякі порушення були зафіксовані в день виборів. Ось що розповів радіо “Свобода” представник секретаріату Ради Європи Дьорьд Берґоу, який був у Мукачевому:

"Було кілька порушень, але гадаю найсерйозніше із них сталося, коли ми відвідували підрахунок голосів територіальною виборчою комісією в Мукачевому. Те, як вони ставилися до даних з різних виборчих дільниць і змінювали їх на власний розсуд... Коли спостерігач намагався побачити, що вони роблять, ці люди розлютилися і негайно вирішили, що він не може стежити за підрахунком голосів. Це був яскравий приклад, яким чином вони маніпулювали результатами. Я можу навести приклад на виборчій дільниці номер 10, де за Балогу (кандидата від "Нашої України") проголосувало 489 виборців, але у відомість поставили цифру 89".

У заяві представників Ради Європи з приводу виборів у Мукачевому також йдеться про спроби купівлі голосів в окремих виборчих дільницях. Дивуються спостерігачі і надзвичайно високою кількістю жителів Мукачевого, які, за офіційними даними, вирішили проголосувати завчасно.

Крім делегації Ради Європи, за виборами у Мукачевому спостерігали двоє представників офісу ОБСЄ з питань демократичних інститутів та прав людини. Вони стали свідками нападу на вибочу дільницю в пік підрахунку голосів. Як заявив представник ОБСЄ Жеральд Мішель, це була атака на самі основи демократичного процесу. Представники ОБСЄ також вважають, що українські громадяни зазнають дискримінації порівняно з іноземцями, адже нове законодавство забороняє спостерігати за виборами представникам українських громадських організацій. І Рада Європи, і ОБСЄ обіцяють бути в Україні у жовтні під час виборів президентських. Головне побажання: в Україні більше не повинні повторитися вибори, такі, як у Мукачевому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG