Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Німеччини проти референдуму щодо Конституції ЄС.


Надія Кандиба

Берлін, 21 квітня 2004 - Після рішення Великобританії провести референдум стосовно Конституції Європейського союзу голоси прихильників всенародних опитувань залунали гучніше і в Німеччині. Водночас уряд цієї країни однозначно відхилив можливість винесення на референдум проекту Основного закону ЄС.

Рішення британського уряду провести референдум стосовно Конституції ЄС наробило багато галасу і в Німеччині. Передусім ліберали тепер вимагають також від німецького кабінету міністрів винести проект Основного закону Європейського союзу на всенародне голосування. Лідер Вільної демократичної партії Вольфґанг Ґергард переконаний, що завдяки референдуму тема Конституції ЄС справді обговорюватиметься всім суспільством. До речі, лібералів підтримали і представники Партії демократичного соціалізму - правонаступниці ендеерівських комуністів. Незважаючи на такі вимоги, у Німеччині питання про конституцію ЄС, судячи з усього, все ж таки не виноситиметься на референдум. Офіційний представник німецького уряду Томас Штеґ заявив, що тут Берлін не йтиме шляхом Лондона.

“Серед членів кабінету міністрів сьогодні немає жодних міркувань, спрямованих на відхилення від вже випробуваного парламентського шляху ухвалення подібних рішень”, - сказав Штеґ.

Місцеві коментатори звертають увагу на те, що чинний Основний закон Німеччини свого часу теж не виносився на всенародне голосування і не став від того менш демократичним. У Німеччині рішення щодо Конституції Європейського союзу має бути ухвалене більшістю в дві третини голосів у бундестазі (парламенті країни) та в бундесраті (представництві федеральних земель). Оглядачі не очікують якихось проблем під час голосування, оскільки всі найбільші політичні партії країни підтримують інтеграційні процеси всередині ЄС. Водночас серед німецьких політиків пролунали побоювання, що запланований у Великобританії референдум може спричинити кризу в Євросоюзі. Експерт з європейських питань фракції ХДС/ХСС у бундестазі Петер Гінце вважає, що британський прем’єр Тоні Блер створив таким чином серйозну перешкоду на шляху європейської інтеграції. Він нагадав, що в минулому виборці використовували всенародні опитування стосовно європейських питань задля демонстрації свого невдоволення внутрішньою політикою уряду. У зв’язку з цим депутат Європарламенту від Німеччини, соціал-демократ Клаус Генш висловив сподівання, що британський уряд боротиметься за те, щоб голосування мало позитивний результат. На думку німецького депутата, Європейський союз опиниться в критичній ситуації в тому разі, якщо громадяни Великобританії не підтримують Конституцію ЄС. Тоді британцям доречно було б запитати самих себе, чи їм взагалі ще потрібне членство в ЄС, сказав Клаус Генш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG