Доступність посилання

ТОП новини

Українська органна музика звучить у Версалі.


Леся Олійник

Київ, 21 квітня 2004 - У Франції солістка Національного будинку органної музики Ірина Калиновська виконувала твори українських композиторів.

Із Франції повернулася солістка Національного будинку органної та камерної музики, відома українська органістка Ірина Калиновська. Її концерти відбувалися в одному з відомих центрів органного мистецтва Європи – у Версалі. Вперше тут звучала органна музика українських композиторів.

Органне мистецтво України – досить молоде і нараховує лише кілька поколінь музикантів, на відміну від західно-європейської культури, де воно має багатовікові традиції. Хоча, як відомо, при археологічних розкопках у Києві Десятинної церкви були знайдені залишки органу. Отже, ще в Х столітті в Україні цей інструмент був уже відомий. Українські виконавці органної музики нині грають у різних куточках світу. Одна з них Ірина Калиновська, яка побувала з концертами в більшості європейських країн. Перед цим вона стажувалася в досвідчених органістів Німеччини, Швейцарії, Італії. Але у Франції Ірина грала вперше. За словами артистки, здійснилася мрія її життя : грати у Версалі, на тамтешніх інструментах, які разюче відрізняються від тих, які є в Україні. Для досвідчених французьких слухачів приємною несподіванкою стала саме українська музика. Ірина виконувала твори Бортнянського та сучасного композитора В”ячеслава Назарова. Твір Назарова, що має назву “Духовна музика для органу”, артистці довелося повторювати кілька разів. Місцеві музиканти попросили також дозволу зробити копії нот цього твору, щоб виконувати його в концертах.

Проте в інтерв’ю радіо “Свобода” Ірина висловила велике занепокоєння майбутнім органного мистецтва в Україні. Адже над Національним Будинком органної музики нависла загроза закриття його як концертної організації.

Ірина Калиновська: “Це втрата, яку неможливо буде надолужити. Україна втратить величезний пласт нашого мистецтва, нашої культури.. Не кажучи вже про те, що столиці України залишиться лише один зал для академічної музики – зал Національної філармонії України, розрахований лише на 600 місць. До того ж, невеликий орган ,що в залі філармонії, не відповідає виконавським та акустичним вимогам органного мистецтва. Практика світового органного мистецтва відбувається саме в храмах, костелах. Виходить, що ми втратимо один із кращих залів і один із кращих органів у державі”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG