Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Грузії у Вашингтоні.


Мирослава Гонгадзе

Вашингтон, 27 квітня 2004 - У час, коли президент Грузії перебуває з офіційним візитом у Києві, прем’єр-міністр цієї кавказької держави проводить переговори у Вашингтоні. Вчора Зураб Жванія зустрівся з державним секретарем США Коліном Пауеллом.

Нова влада Грузії налагоджує зовнішньополітичні контакти і шукає міжнародної підтримки. Три найважливіші для Грузії проблеми сьогодні: покращення економічної ситуації, наведення порядку у конфліктних зонах, таких як Абхазія та Аджарія, і виведення російських військових баз з території республіки. Після зустрічі з Державним секретарем США Коліном Пауеллом і радником президента США з національної безпеки Кондолізою Райс прем”єр- міністр Грузії Зураб Жванія заявив: “Ми задоволені нашою новою співпрацею з Росією. Наші відносини теплішають, але питання російських військових баз на нашій території залишається важливою проблемою, і ми очікуємо на підтримку США у тому, щоб спонукати Росію виконати свої зобов’язання”.

Йдеться про дві російські військові бази на території Грузії, зобов’язання про виведення яких Росія підписала ще на саміті НАТО у 1999 році. Колін Пауелл у свою чергу подякував грузинському прем’єру за підтримку США у антитерористичній операції в Іраку та висловив надію, що керівництву Грузії вдасться виконати свої зобов’язання щодо покращення ситуації в Грузії економічними та політичними методами ,без використання репресій.

Учора, під час виступу у Центрі стратегічних досліджень у Вашингтоні Зураб Жванія розповів про досягнення грузинського уряду за 100 днів його прем’єрства.

Під час зустрічей на високому рівні багато йшлося про економічні проблеми, які стоять перед урядом цієї кавказької республіки. Важливу роль у виконанні цих завдань відіграє і фінансова допомога ,яку Грузії отримує з боку США. У цьому році ця кавказька республіка отримає від США близько 170 мільйонів доларів, що практично удвічі більше від того, що Грузія отримала у минулому році.

Сьогодні грузинський прем’єр веде переговори з американськими законодавцями та керівництвом Міжнародного Валютного Фонду та Світового Банку.

Завтра Зураб Жванія відбуває до Нью-Йорка, де проведе переговори з Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй Кофі Аннаном. Ситуація в Абхазії та інших конфліктних зонах Грузії буде основною темою цих переговорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG