Доступність посилання

ТОП новини

В Іраку загинув іще один український миротворець. Ющенко про можливий візит Буша-старшого в Україну.


Сергій Кисельов

Київ, 28 квітня 2004 - Україна зазнала другої бойової втрати в Іраку. Сьогодні вранці там загинув іще один український миротворець – снайпер Костянтин Михальов. А двоє солдатів контрактної служби були поранені. У Києві політики знову активно заговорили про необхідність відкликання військовослужбовців з Іраку. Ситуацію у зоні Перської затоки 30 квітня розглядатиме Рада національної безпеки і оборони України.

За сім місяців перебування миротворчого контингенту в Iраку Україна втратила п’ять вояків. Серед них двоє загинуло в результаті бойових дій. Як стало відомо із джерел, близьких до оборонного відомства, снайпер Костянтин Михальов родом із Хмельниччини, не одружений. Про обставини його загибелі в інтерв’ю для радіо "Свобода" розповів речник Міністерства оборони підполковник Костянтин Хівренко.

"28-го квітня близько 8.00 години за київським часом під час планового патрулювання поблизу іракського міста Аз-Зубадія, було здійснено напад на механізований патруль українських миротворців. БТР-80, що замикав колону із трьох бронетранспортерів українських миротворців, був впритул обстріляний з обох боків з ручних протитанкових гранатометів РПГ-7 та крупнокаліберних кулеметів. Внаслідок бандитського нападу загинув снайпер Костянтин Михальов. Вибухом було поранено ще двох вояків: кулеметника Ярослава Злочевського та гранатометника Володимира Бегутова".

За даними Міністерства оборони, стан здоров''я поранених стабільний. Що ж стосується нападників, то, кажуть, їм вдалося втекти.

Президент України Леонід Кучма висловив співчуття родині загиблого в Іраку українського миротворця Костянтина Михальова. У середу на прес-конференції, відповідаючи на запитання, чи не планує Україна змінити свою позицію стосовно участі її військових в Іраку, глава держави сказав:

"Сьогодні не час для пошуку винних. Необхідно негайно припинити кровопролиття. Повторюю, що наші війська не окуповували Ірак і не брали участі у бойових діях проти іракської армії. Після ухвалення відповідного рішення Радою Безпеки ООН ми просто взяли участь у миротворчих операціях. Ми ні на йоту не відступаємо від цих своїх зобов''язань".

Тим не менше, чимало парламентарів переконані: миротворців з Іраку слід повертати в Україну. І з кожною новою загибеллю українських вояків це їхнє переконання стає дедалі сильнішим. Ось що в інтерв’ю для радіо "Свобода" сказав з цього приводу лідер "Нашої України" Віктор Ющенко: "Ми виходимо із того, що функції, цілі, засади, на яких був відправлений відповідно до рішення української влади батальйон український до Іраку, сьогодні серйозно змінилася. Ми бачимо, що відбувається не тільки миротворча операція, але наші хлопці втягнуті в прямі військові дії. Очевидна зміна ставлення громадськості до того, що ми називали “допомога Іраку”. Змінюється, власне кажучи, ставлення самого світу до цього. Тому ми запропонували, щоб це питання стало не предметом емоцій і спекуляцій, а було розглянуте на засіданні українського парламенту".

На запитання ж про те, яке рішення підтримає парламентська фракція "Наша Україна", її голова відповів:

"Ми попередньо два тижні тому ставили на фракції це питання. 95 народних депутатів тоді були схильні, щоб підтримати резолюцію по виводу військ з Іраку, доручивши відповідні кроки зробити українській владі, Президенту".

Тим часом сьогодні Віктор Ющенко бачився зі своїм політичним партнером - Президентом Грузії. Напередодні Михаіл Саакашвілі під час зустрічі з Президентом України заявив, що саме Леонід Кучма зробив величезний внесок у розвиток українсько-грузинських відносин.

Михаіл Саакашвілі: "Не було б Леоніда Даниловича, не було б таких відносин. Це абсолютно точно. Я їжджу до багатьох країн, з багатьма президентами зустрічаюсь. Рідко так буває, щоб ось так сіли за стіл і всі питання вирішили. Були складні питання, були плани прикрити зону вільного доступу для наших товарів на українські ринки. Це питання важливе і для Грузії, і для України. Можливо, важливіше для нас, бо це питання життя для нас. Зразу Президент сів і моментально за три хвилини разом з міністрами це питання зняв."

Ось якою була реакція Віктора Ющенка: "Мені здається, що українсько-грузинські відносини стали такою ж жертвою роботи влади, як і наші відносини з найближчими сусідами, з Європейським Союзом. Я, на жаль, не належу до тих політиків, які можуть оцінити по такому критерію роботу української влади".

І ще одне запитання Вікторові Ющенку: як він ставиться до можливого візиту в Україну колишнього президента США Джорджа Буша-старшого. Його до Києва, за інформацією газети "Дзеркало Тижня", запросив бізнесмен і народний депутат, зять президента України Віктор Пінчук.

"Ну, наскільки мені відомо, це ініціатива, яку проводить провладна структура. Це було пов’язане із візитом пана Сороса. Зараз це питання підняте по візиту пана Буша. З однієї сторони, я розумію, що варто Україні виходити з ізоляції, вести міжнародні діалоги. Іншими словами, виходити із тієї зони міжнародного непорозуміння, в якій вона опинилась останні чотири-п''ять років. З іншої сторони, мені здається, що це більш подібне до політичної спекуляції. Тому що коли влада організовує такого типу візит, то це спроба таким чином обілити свій імідж і міжнародний портрет. Я не думаю, що це є кращий спосіб. Швидше це належить до маніпуляцій, ніж до відкритих, публічних щирих цілей", – сказав лідер "Нашої України" Віктор Ющенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG