Доступність посилання

ТОП новини

Розширений ЄС: більший ринок і більші ціни?


Марія Щур

Прага, 3 травня 2004 – З надією і занепокоєнням вдивляються європейці зі старих і нових країн Євросоюзу у своє, тепер уже спільне, майбутнє. Одні воліють наголошувати на майбутніх перевагах розширення, інші – на майбутніх проблемах.

Найбільший у світі спільний ринок мають тепер 450 мільйонів європейців, і як наголошують ентузіасти Євросоюзу, бути споживачем у ньому – одне задоволення. Подорожувати із Заходу можна уже без паспортів – достатньо посвідчення особи, зникли тарифні обмеження та мита. З ними зникли і крамниці безмитної торгівлі, де товари були дешевшими, але, з іншого боку, європейці можуть возити тепер з кінця в кінець Європи необмежену кількість польської горілки, італійського вина чи чеського пива, за умови, щоправда, що це для власного вжитку.

Від різниці цін, яка є досі відчутною між «старою» і «новою» Європою, найбільше виграють мешканці прикордонних регіонів. Наприклад, кілограм того самого виду яблук коштує трохи менше одного євра в Чехії, а вже кілька кілометрів далі, за німецьким кордоном, він коштує два з половиною євра. Якщо купувати цигарки чи заправляти авто, то різниця стає ще відчутнішою. Щоб зупинити чи принаймні зменшити цигарковий туризм з країн, де на цей товар накладається високий місцевий податок, Британія, Данія, Фінляндія, чи Швеція наклали обмеження на кількість цигарок, які одна людина може ввезти з країн, які щойно увійшли до ЄС : 200 цигарок.

Зі свого боку, нові члени ЄС встановили обмеження на продаж нерухомості багатим сусідам із Заходу. Якщо вони захочуть купити собі хатинку, квартирку чи палацик ( а в Чехії, Угорщині чи Польщі продаються і палаци), то їм доведеться зачекати кілька років. Але це правило запровадили не всі нові члени ЄС. Купити нерухомість у Балтійських державах, у Словенії чи Словаччині можна без обмежень.

З іншого боку, звучать і занепокоєні голоси. Американська аналітична компанія “Стратфор” попереджає, що інфляція в Європейському Союзі вже дійшла максимальної межі, встановленої Європейським Центральним Банком : 2%. Якщо європейці захочуть прискорити анемічне зростання в старій частині Європи за рахунок зниження відсоткових ставок, то інфляція може вислизнути з-під контролю. Та оптимісти сподіваються, що динамічний підйом на сході континенту, скажімо, у Польщі, де очікується близько 5% зростання цього року, та в інших країнах регіону, зможе трохи розворушити і «стару Європу», де поки що середній показник зростання ледь перевищив пів-відсотка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG