Доступність посилання

ТОП новини

Що загрожує українським дипломатам в Пакистані?


Мар’яна Драч

Прага, 3 травня 2004 року.

Мар’яна Драч

Сьогодні з''явилася інформація про те, що невідомі погрожують підірвати українське посольство в Ісламабаді, якщо Україна не виведе своїх військ з Іраку. Про це повідомляють деякі мас-медіа Пакистану та Саудівської Аравії, посилаючись на джерела в міністерстві закордонних справ Пакистану. Перед початком цієї програми ми зв‘язалися з українськими дипломатами в Ісламабаді. Чи справді їхнє життя під загрозою? Ось що розповів Радіо Свобода виконуючий обов‘язки тимчасового повіреного України в Пакистані Микола Скляренко:

Микола Скляренко

Справа в тому, що ця інформація мабуть виходить з публікацій в місцевій пакистанській газеті “Daily times”, там сьогодні видрукувано інформацію під заголовком “Українське посольство під загрозою”.

Ця газета провінційна, вона видається в Лахорі, адміністративному центрі провінції Пенджаб. На сьогоднішній день, на щастя, ця інформація неправдива.

Посольство не отримувало ні в якій формі ніякий погроз, тим більше у зв’язку із присутністю України в цих військах Іраку.

Ця інформація побудована за принципом: створити сенсацію. Ця газета опозиційна, і для неї дуже важливо привернути до себе увагу будь-яким чином.

Вона відрізняється тим, що вже багато разів публікує, м’яко кажучи, не вивірену інформацію чи провокаційну інформацію, в тому числі і про Україну.

Це було і минулого року, правда, це був передрук інформації, підготовленої французькою агенцією АРП під заголовком: “Україна призупинила оборонні поставки Пакистану”.

Посольство того разу дало спростування, і воно було опубліковано в провідних пакистанських газетах.

Мар’яна Драч

Якщо говорити про нинішню ситуацію, чи до вас зверталося МВС Пакистану, тому що є також повідомлення, що пакистанський уряд вже почав посилено охороняти район, де знаходиться посольство. Чи це так?

Микола Скляренко

Це частково так, але зовсім з іншого боку це все починалося і впроваджено в життя, тобто тут грішне з праведним переплутано в цій інформації.

Справа в тому, що на початку березня, посилаючись на фінансові нестатки і все таке інше, відповідні структури державні зменшили кількість поліцейських біля нашої установи до однієї особи.

Безперечно, одна особа не може цілодобово проводити належне чергування.

Ми звернулися з відповідними листами до відповідних структур, наголошуючи на тому, що треба належну охорону здійснювати, принаймні таку ж, яку забезпечуює українська сторона пакистанському посольству в Києві.

Досягнуті ті результати, що зараз у нас три особи, тобто вони чергують почергово, але цілодобово.

Мар’яна Драч

Дай Боже, що все буде гаразд! Але тим не менше, президентові Пакистану вдалося двічі пережити замахи на своє життя.

Чи Ви якимось чином відчуваєте небезпеку в Пакистані з огляду на те, що немало громадян в цій країні критично оцінюють політику США в Іраку і загалом в регіоні.

Микола Скляренко

Безперечно, існує небезпека не тільки для вищого керівництва, от Ви послалися на співпрацю зі Сполученими Штатами, зараз Ірак, афганське питання. Так, дипломатичні місії тут наражаються на небезпеку.

В першу чергу, це ж представники США і інших країн, які є найближчими партнерами США. Що стосується української дипустанови, так, у нас на обличчі не написано, що ми там американці чи українці, разом з тим, ставлення до України як такої і ставлення до української дипломатичної установи дуже шанобливе.

У всякому разі ми знаходимо порозуміння з місцевою владою і представниками відповідних структур.

Мар’яна Драч

Так, з владою ви знаходите порозуміння, а як загалом преса коментувала міжнародну участь України в силах в Іраку?

Микола Скляренко

Ви знаєте, спеціально таких коментарів не було, але повідомлялося про те, що Україна бере активну участь в цих силах.

Це якраз робилося тоді, коли створювалася громадська думка на користь можливої участі пакистанського військового контингенту в охороні установ ООН в Іраку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG