Доступність посилання

ТОП новини

Україна випередила Росію за кількістю проблем зі свободою слова, вважають американські правозахисники.


Віталій Портников

Москва, 30 квітня 2004 року - Російські журналісти можуть радіти. В їхній країні ситуація із свободою преси, на думку організації “Freedom House” (“Дім Свободи”), є кращою, ніж в Україні чи, скажімо, в Білорусі. Росію і Україну поділяють лише 3 рядки у рейтингу свободи слова, який традиційно запропонований авторитетною американською організацією.

Разом із цим в російських ЗМІ, які розповідають про доповідь “Freedom House”, сусідство Росії і України з деякими іншими державами не здається таким вже приємним. Так, вище, ніж Росія – Непал, Ангола, Сьєрра-Леоне, Гондурас. Під Росією – Ємен і Бангладеш. І, після Ємену і Бангладеш йде Україна.

Україна у групі “не вільних" держав займає 152 позицію серед 193. При цьому, у порівнянні з минулим роком, ситуація з мас-медіа, на думку організації “Freedom House”, в Україні погіршилася. “Freedom House” спеціально підкреслює посилення тиску на ЗМІ в Україні, а також в Алжирі, Камеруні і Тунісі у зв’язку із загальнонаціональними виборами, які відбудуться у цій європейській і цих африканських країнах.

До речі, серед країн колишнього Радянського Союзу, які залишаються поза ЄС, “вільних країн” з точки зору ЗМІ взагалі немає. При цьому, тільки 3 країни (Болгарія, Грузія і Румунія) вважаються “частково вільними”. Болгарія саме цього року позбулася статусу “вільної”. Всі інші 11 країн колишнього Радянського Союзу та Варшавського договору “не вільні”. І до їхнього переліку 2004 року увійшла й Молдова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG