Доступність посилання

ТОП новини

<font color="red">Суд над Лазаренком: звинувачення скінчило, готується захист.</font>


Джастін Кейн

Аудіозапис:

Сан Франциско, 4 травня 2004 – На суді над колишнім прем’єр-міністром України Павлом Лазаренком, що триває в Сан- Франциско, прокуратура завершила виклад свого звинувачення з 26-денним парадом свідків. Прокурори виглядали впевнено, хоча через деякі зміни останньої хвилі вони не змогли викликати двох важливих свідків: журналіста американського щоденника «Вол Стріт Джорнел» та народного депутата Григорія Омельченка; можливо, Омельченко виступить пізніше.

Та адвокати захисту колишнього прем’єр-міністра України і на судових засіданнях, і поза ними ставили під сумнів, чи достатньо буде свідчень, які встановила прокуратура в цій справі, для того, щоб Лазаренка було визнано винним.

Лазаренкові захисники подали так званий «запит згідно з правилом 29», який вимагає від судді винести ухвалу, чи достатні матеріяли звинувачення для справи, перш ніж свою позицію почне викладати захист. Якщо суддя встановить, що докази прокуратури недостатні, щоб підтримати її звинувачення, Лазаренка можуть виправдати за деякими з 53 пунктів його американського звинувачення.

Один із адвокатів захисту, Данієл Горовиц, в інтерв’ю розповів: «Вони (прокурори) встановили, що (Лазаренко) має повно грошей. Вони встановили, що гроші довелося тримати на багатьох рахунках. Вони встановили, що частину грошей було переведено до США. А от після цього можна сказати, що вони встановили ще хоч щось, тільки якщо повірити Петрові Кириченкові».

Прокурори ж кажуть, що хотіли б викликати більше свідків із переліку 105 осіб, що його вони подали в січні. Із того переліку за прокуратуру свідчили тільки 29 осіб.

Горовиц заявив, що Лазаренко пересував свої гроші з тієї причини, щоби сховати їх від президента України Леоніда Кучми й захистити самого себе від політичного переслідування. Захист, який має почати виклад своєї позиції наприкінці тижня, збирається зосередитися на «політв’язнях» і на тому, «як українська влада ламає людей», сказав Горовиц.

Він не назвав імен свідків захисту з України, ані не сказав, коли саме буде свідчити сам Лазаренко й про що він буде свідчити.

Протягом минулого тижня увагу на суді над Лазаренком було привернено до різноманітних махінацій на аґрофірмі «Наукова» понад 10 років тому, а також до того, чи брехав прем’єр-міністр України народові про свої взаємини з однією з компаній Юлії Тимошенко.

На записані на відео свідчення в справі «Наукової» пішов майже весь тиждень. Серед свідків були Людмила Галіуліна, колишній головний бухгалтер аґрофірми, Віталій Жмуренко, колишній відповідальний за зовнішньоекономічні зв’язки Дніпропетровської області, на той час президент Дніпропетровської торговельно-економічної палати, та Вільям Кацабаніс, канадський підприємець, що купував у «Наукової» сталь.

Із іншого питання прокурори подали твердження, яке Лазаренко зробив на прес-конференції 1997 року, коли його критикували й звинувачували в тому, що він надав вигідні газові контракти фірмі Тимошенко «Єдині енергетичні системи України». «Я не маю й ніколи не мав жодних зв’язків із ЄЕСУ, і мої найближчі родичі теж» – так процитував Лазаренкові слова Метью Камінскі, журналіст, який писав про події в Україні для британського щоденника «Файненшл Таймз» у 1994 – 1997 роках.

Захист опротестував якість перекладу Камінскі, стверджуючи, що насправді Лазаренко сказав так: «Я не маю й ніколи не мав жодних комерційних зв’язків із ЄЕСУ, і мої найближчі родичі теж». У перебігу перехресного допиту Камінскі заявив, що говорить російською й польською мовою, але не вільно знає українську, якою відбувалася прес-конференція.

Правильний переклад важливий, бо заява Лазаренка допоможе присяжним вирішити, чи не намагався він приховати свої зв’язки з ЄЕСУ від українського народу. Це складова частина звинувачення, що він свідомо обдурював українців, і на ній ґрунтується більшість із 53 пунктів його американського звинувачення.

Джастин Кейн – співробітник Центру журналістських розслідувань, Сан - Франциско, Каліфорнія, США.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG