Доступність посилання

ТОП новини

На ринку чекають Google.


Марія Щур




Прага, 4 травня 2004 – Уже впродовж кількох тижнів фондові ринки світу чекають визначної події – американська компанія “Google” збирається запропонувати свої акції. “Google” аналітики називають найефективнішою пошуковою системою в Інтернеті, а її засновників наймолодшими майбутніми мільярдерами.

Новина про те, що одна з найприбутковіших компаній Силіконової долини збирається запропонувати свої акції на ринку наелектризувала інвесторів, які завмерли у приємному очікуванні. З іншого боку, повідомлення про те, що “Google” збирається продати свої акції через аукціон, а не через інвестиційні банки, як це прийнято у фінансовому світі, не могло не розстроїти представників цих самих інвестиційних банків. Але “Google”, чиїм гаслом є «Не будь злим», вирішив, що він і в цьому відрізнятиметься від інших.

Шість років тому “Google”, тепер найпопулярнішу пошукову систему в Інтернеті, розробили два американських студенти – колишній москвич Серґей Брин та його приятель Леррі Пейдж. Спеціалісти з обробки даних, вони вирішили, що на добрій пошуковій системі можна заробити чималі гроші. І не помилились, бо задоволені клієнти поширювали добре слово про систему, і рекламодавці не змусили на себе довго чекати.

Для того, щоб запустити компанію на самому початку, їм потрібні були приватні інвестиції. Історія їхнього успіху розпочалася із чека на 100 тисяч доларів, який виписав засновник компанії “Sun Microsystems” Енді Бехтольшайм. Його так вразила презентація, що він виписав чек, не роздумуючи. Всього ж у “Google” було вкладено лише 13 мільйонів доларів, які тепер можуть перетворитися у 25 мільярдів.

Як повідомляють американські газети, “Google”, виходить на ринок саме заради цього – зібрати зароблені гроші. Чи буде компанія і надалі такою ж успішною та прибутковою? Щодо цього в аналітиків немає єдиної думки. Одні вважають, що засновники компанії ще дуже молоді і переповнені добрими ідеями, тож компанія розвиватиметься далі. Інші кажуть, що стати мільярдером у 30 років занадто спокусливо, щоб далі працювати по 12-15 годин на день. До того ж маленький технічний винахід, який казково збагатив самих винахідників, не обов’язково збереже їм місце на ринку – достатньо подивитися на долю компанії Netscape, яка, винайшовши спосіб подорожувати Інтернетом, програла битву всесильному Microsoft"у.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG