Доступність посилання

ТОП новини

Македонська полiцiя розшукує колишнього мiнiстра внутрiшнiх справ Любе Бошковського, котрого звинувачують у причетностi до вбивства сiмох закордонних громадян.


Михайло Рамач

Белград, 6 травня 2004 – Прокуратура стверджує, що полiцiя з наказу Бошковського у березнi 2002 року лiквiдувала шiстьох мiгрантiв з Пакистану та одного з Iндiї. Колишнiй мiнiстр замовив вбивство для того, щоб показати Сполученим Штатам, що Македонiї загрожують iсламськi фундаменталiсти , що влада вживає рiшучих заходiв проти мiжнародного тероризму. Бошковський тодi стверджував, що йшлося про терористичну групу, яка ймовiрно була пов’язана з “Аль Каїдою”. Терористи нiбито планували напади на дипломатичнi представництва у Скоп’є.

Згодом виявилося, що неозброєних бiдолах затримали пiд час незаконного перетину кордону. Славолюбний “брат Любе”, як називали Бошковського, забажав зробити з них полiтичний капiтал. Затриманих вивели з в’язницi, розстрiляли й вiдтак сфотографували зі зброєю в руках. Мiнiстр стверджував, що небезпечнi терористи прибули до країни на пiдмогу албанським екстремiстам. Вже тодi йшли чутки, що так само лiквiдовано й окремих етнiчних албанцiв.

Слiдство стало можливим щойно, коли опинилася в опозицiї нацiоналiстична партiя строкатої назви ВМРО-ДПМНЕ: Внутрiшня македонська революцiйна органiзацiя – Демократична партiя македонської нацiональної єдності, до якої належить Бошковський. Минулого тижня полiцiя затримала генерала Ґорана Стойкова, колишнього командувача торiк розпущеного елiтного пiдроздiлу полiцiї, так званих “левiв”. Заарештовано ще щонайменше п’ять осiб, безпосередньо причетних до злочину.

Парламентський комiтет у справах мандатiв та iмунiтету позбавив Бошковського депутатської недоторканностi. Та “брат Любе”, один із iдолiв македонських нацiонал-екстремiстiв, тим часом безвiсти щез. А його адвокати стверджують, що вiн уже за ґратами, що влада арештом народного депутата порушила закон і конституцiю.
XS
SM
MD
LG