Доступність посилання

ТОП новини

Минає 125-а річниця від дня народження Симона Петлюри - погляд із Парижа.


Михайло Мигалисько

Аудіозапис:

Прага, 7 травня 2004 - 10-го травня минає 125 років від дня народження Симона Петлюри, який був одним із чільних діячів Української Народної Республіки. Світовий Конгрес Українців звернувся до громадськості, щоб вшанувати цього державного діяча, який “став символом українських визвольних змагань того часу та до сьогодні залишився однією з найбільш легендарних постатей”.

У Парижі був скоєний замах на Петлюру, там його і поховано. У Франції вже розпочалася підготовка до проведення наукової конференції, присвяченій діяльності та життю Симона Петлюри. Вона буде восени. Зрештою у французькій столиці уже десятиліттями діє бібліотека імені Петлюри. У роках 1917-1921 Симон Петлюра був головою Директорії та Головним Отаманом Війська Української Народної республіки. Про його значення для сучасної України історик Володимир Косик, який живе у Парижі, у розмові з радіо “Свобода” сказав:

"Щиро думаю, що не є ще той час, в якому люди в Україні почувалися б повністю, я би сказав, безпечними, незалежними, вони ще бояться старих стереотипів.

Тому що в Україні в неймовірний спосіб велася пропаганда проти Петлюри і петлюрівців. І то багато людей ще і сьогодні не дуже і хотіли б бути причетними, брати участь у тому, щоб видвигати постать Петлюри.

Але я кажу, ще є період, де люди пізнають минуле . Якщо люди звикли чути, особливо, якщо йдеться про українських націоналістів (а його називали націоналістом), погані речі ( і то щодня, безперервно), очевидно, в такому випадку люди звикають до того, що не є згідним ані з минулим, ані з історичною правдою.

На то потрібно часу. Я думаю, що те, що відноситься до Симона Петлюри, то це питання усвідомлення його ваги і його вкладу в боротьбі за незалежність України, яку Україна врешті-решт отримала”.


Довкола постаті Симона Петлюри виринали також і полемічні дискусії. Багато з цих суперечливих питань досі не зовсім висвітлені істориками та дослідниками. Серед іншого нерідко, в тому числі і у Франції, з”являються твердження про те, що Петлюра був причетний до організації єврейських погромів, які тоді мали місце на українських землях.

Професор Косик з цього приводу зауважив:

“Я відкрито скажу, що обвинувачення є необґрунтованими у жодному випадку. Зрештою, про це навіть відомий сіоністський діяч Жаботинський писав, і ми маємо цитати, ми маємо його публікації.

Він писав, що не можливо, щоб він міг бути відповідальним за погроми, які, очевидно, відбулися. Але ми не забуваємо про те, що ті погроми відбулися на території України з причин різних людей, в тому числі різних військових об’єднань: Денікіна, Червоної армії, поляків.

Наприклад, ніхто Денікіна ні в чому до сьогодні не звинувачував, тоді, коли Петлюрі приписують 150 тисяч жертв погромів, за які він в жодному випадку не міг і не може відповідати, бо він не був прихильником будь-яких, я би сказав, репресій по відношенню до національних меншостей в Україні.

Навпаки, він належав до організації “Молода Україна”, яка була профранцузька, проантантська, яка, очевидно, не передбачувала і вороже була настроєна проти будь-яких заходів репресивних проти будь-кого на території України”.


Як вважає історик Косик, на ці питання існує кілька політичних пояснень, однак вони напевно будуть об’єктом численних наукових обговорень історичної спадщини Симона Петлюри.

Професор Володимир Косик , автор численних праць з історії України 20-го століття, отримав одне із чотирьох найвищих відзначень французької республіки -“Шевальє” , лицар ордену мистецтв і гуманітарних наук.

Наприкінці зазначимо, що він є також автором дослідження про французько-українські відносини на початку двадцятого століття, тобто часів Української Народної Республіки.

Ця праця про початки історії української дипломатії уже з”явилася у видавництві Університету Сорбонни, а невдовзі вийде українською мовою. Передмову до неї написав Анатолій Зленко - колишній міністр закордонних справ України.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG