Доступність посилання

ТОП новини

"Силовиків", які доповідатимуть сьогодні у парламенті про події в Мукачеві, можуть спитати й про розслідування ситуації під Мелітополем.


Сергій Кисельов

Київ, 12 травня 2004 року.

Як повідомлялося, 6 травня на артилерійських складах військової частини біля села Новобогданівки Мелітопольського району Запорізької області виникла пожежа. Вона призвела до детонації боєприпасів. В результаті поранення в голову загинула одна людина. Ще четверо померли, як кажуть, від серцевого нападу. Учора народні депутати мали намір заслухати міністрів-силовиків. Але врешті- решт з парламентської трибуни виступив лише міністр з питань надзвичайних ситуацій Григорій Рева. Тим часом очікується, що сьогодні міністр внутрішніх справ, Генпрокурор та представник СБУ доповідатимуть про події в Мукачевому. Чи говоритимуть вони і про події під Мелітополем?

Учора в парламентських кулуарах деякі народні депутати напівжартома пропонували відкликати українських миротворців-саперів із Лівану й під егідою ООН приставити їх до розмінування власної території. Подібна ідея виникла після того, як голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони комуніст Георгій Крючков заявив у Верховній Раді, що трагічна пригода, яка сталася під Мелітополем, могла мати місце на будь-якій майже із 300 баз, складів та арсеналів, де зберігається ( інколи просто неба ) близько 2,5 мільйонів тонн боєприпасів.

Тими ж таки парламентськими кулуарами прокотилися вчора чутки, що деякі політичні сили спробують сьогодні поставити "силовикам" запитання не лише щодо Мукачевого, але й про ситуацію під Мелітополем. Адже попереднє розслідування набуває дедалі детективнішого характеру. Від звичайного нехлюйства у вигляді паління в недозволених місцях ( про це вчора вранці заявив міністр з питань надзвичайних ситуацій Григорій Рева ) до умисних дій, що призвели до пожежі на артилерійських складах, як повідомив учора вдень міністр оборони Євген Марчук. Такий спектр можливих причин трагедії.

В інтерв’ю для радіо "Свобода" народний депутат України, заступник голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони об’єднаний соціал-демократ Борис Андресюк так охарактеризував причини вибуху під Мелітополем:

"Сьогодні ось та невизначеність перспектив, чітка невизначеність долі реформування Збройних Сил України спричинила досить серйозний відтік кваліфікованих кадрів. Цей інцидент показав, що це вже проблема не тільки Збройних Сил. А це вже державна проблема. Сьогодні всій державі, в першу чергу, безумовно, уряду, Верховній Раді треба зробити все, щоб унеможливити в майбутньому такі трагедії. В першу чергу парламент і наш комітет з питань національної безпеки і оборони плануємо закласти таку норму в бюджеті на наступний рік, коли будемо розробляти з урядом, для того, щоб розробити відповідну програму утилізації боєприпасів, які сьогодні вичерпали свій ресурс. На це потрібна величезна сума коштів – приблизно 1 мільярд гривень".

Тим часом, як прозвучало вчора в сесійній залі Верховної Ради, відповідно до розрахунків уряду, на найближчі два роки планується на утилізацію боєприпасів виділяти лише по 20 мільйонів гривень.

На запитання ж про те, чи правда, буцімто на деяких артилерійських складах в Україні зберігаються боєприпаси ще часів Першої світової війни, народний депутат Борис Андресюк відповів: "Ви знаєте, я особисто досить ретельно придивлявся до цієї проблеми. І особисто був на багатьох складах. Скажімо, я був у Керчі цього року. І от керченські фортеці. Дійсно, ми з фахівцями спостерігали картину, що так, ще ядра навіть зберігаються на деяких складах. Не говорячи вже про зброю, боєприпаси більш пізнього терміну. Дійсно, є такі боєприпаси. І сьогодні можна робити висновок, скільки років вони пролежали, в якому вони стані. Тому без саперів до деяких складів уже просто так , військовим навіть, підходити не можна".

До цього пан Андресюк додав, що не думає, буцімто міністра оборони Євгена Марчука через події під Мелітополем буде відправлено у відставку. Хоча вже вчора комуністи і соціалісти звинуватили керівника оборонного відомства у некомпетентності й пригадали, що саме за його керівництва Збройними Силами у жовтні 2003 року сталася пожежа на військових складах в Артемівську. В результаті там вибухнули ракетно-артилерійські боєзапаси в 10 ( із 17-ти) артсховищах.
XS
SM
MD
LG