Доступність посилання

ТОП новини

За що ісламістські екстремісти стратили американського громадянина?


Михайло Мигалисько

Прага, 12 травня 2004 - На Інтернет-сайті, пов’язаному з ісламським терористичним угрупованням “Аль-Каїда”, з’явився відеозапис страти цивільного фахівця зі штату Пенсильванія, захопленого заручником в Іраку. 26-літньому американцеві Ніку Берґу ножем відрізали голову за наказом одного з лідерів угруповання Абу Мусаби аль-Заркауі.

Згідно з відеозаписом, замасковані вбивці, відрізуючи голову заручникові, викрикували: «Аллах є великий». Жертва цього жорстокого акту, Нік Берґ, цивільний фахівець із телекомунікацій, прибув до Іраку в березні в пошуку бізнесових можливостей у відбудові цієї країни. Як повідомили пресові агентства, він став заручником невідомих бойовиків у день його від’їзду з Багдада 9-го квітня. Згідно з відеозаписом, який з’явився на Інтернет-сайті, пов’язаному з ісламістською терористичною організацією “Аль-Каїда”, ця страта є, мовляв, помстою за знущання американських солдатів з іракських в’язнів у багдадській тюрмі Абу Грейб.

Ніка Берґа вбили за наказом Абу Мусаби аль-Заркауі, який є близьким до лідерів ісламістського терористичного угруповання “Аль-Каїда”. Згідно з документом, котрий перехопили американські розвідувальні служби, Аль-Заркауі був причетний до масових вбивств шиїтських паломників у Кербелі та Багдаді 2-го березня. Цими терактами він намагався розпалити ворожнечу між іракськими шиїтами та сунітами, щоб перетворити Ірак на безконтрольну територію для коаліційних сил, очолюваних США. Як сказав у інтерв’ю радіо "Свобода" старший політичний коментатор арабськомовної газети "Аль-Хаят", попри всю жорстокість, страту американського цивільного фахівця в арабському світі сприйматимуть неоднозначно. Аль Заркауі намагався, ймовірно, з цього створити символ відплати у відповідь на знімки про знущання американських солдатів із в’язнів у багдадській тюрмі, сказав оглядач арабського часопису.

А в Сполучених Штатах численні політичні діячі розцінили обезголовлення цивільного фахівця проявом варварства.

Тим часом американські органи продовжують розслідування знущання з іракських в’язнів. Американський генерал Антоніо Таґуба, який очолює це розслідування, виступаючи на слуханнях сенатського комітету у справах збройних сил заявив, що до порушень дійшло в результаті невиконання обов’язків відповідальними за тюрму Абу Грейб:

«Це була невдача керівництва, починаючи від бригадного командира й нижче, відсутність дисципліни та відсутність будь-якої підготовки та брак нагляду. Відсутність контролюючого офіцера в тюрмі була приголомшуючою», - повідомив генерал Таґуба, який на конгресових слуханнях під присягою заявив, що лише декілька солдатів та цивільних осіб несуть відповідальність за знущання з іракських в’язнів у багдадській тюрмі. За словами генерала, задокументоване на фото- й відеознімках насильство, забороняється американським та міжнародним законодавством.

Згідно з повідомленням американських офіційних осіб, дев’ятьом військовослужбовцям нижчого рангу пред’явили обвинувачення й вони невдовзі постануть перед судом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG