Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація навколо Інтернет-видання “Українська правда”.


Марина Пирожук

Київ, 14 травня 2004 року.

Марина Пирожук

Журналісти одного із найпопулярніших українських Інтернет-видань “Українська правда” заявляють, що поданий проти них позов є ніщо інше, як інформаційна зачистка напередодні президентських виборів.

Вони переконані, що влада у такий спосіб вирішила позбутися ще одного незалежного “голосу” перед виборами.

Нагадаємо, що судитися з “Українською правдою” вирішили редактор черкаської газети "Антена" Валерій Воротник та колишня юристка Інституту масової інформації Марія Самбур.

Через Печерський районний суд Києва вони вимагають від "Української правди" спростувати низку статей, в яких згадувалися їхні прізвища.

З подробицями Марина Пирожук.

Марина Пирожук

Журналіст “Української правди” Сергій Лещенко вважає, що за цим позовом криється передвиборчий елемент, який вигідний владі, зокрема ,Леоніду Кучмі та главі президентської адміністрації Віктору Медведчуку.

Сергій Лещенко

На мій погляд, тут є очевидним передвиборчий елемент, оскільки перед виборами позбутися ще одного “голосу”, який звучить не в унісон із владою, звичайно, буде вигідно владі, її антикризовому менеджеру - Медведчуку, а також самому Президенту Кучмі, для кого ці вибори також є критичними.

Я це підозрюю, не тільки виходячи з того, що їм це вигідно, я також підозрюю це у зв’язку з тим, що люди, які подали проти нас позов, мають тісні зв’язки з АП, зокрема, про це заявляв Сергій Шолох, колишній власник “Радіо-Континент”, яке зараз відключене.

Власне, після розмови з цими людьми він втік закордон і зараз там переховується.

Марина Пирожук

Сергій Лещенко припускає, що позивачі виконують волю влади, і наголошує на тісних зв‘язках цих людей з Адміністрацією Президента.

Таке припущення він пояснює тим, що матеріали Воротника та Самбур, в яких виправдовуються дії влади стосовно радіостанції “Континент”, друкуються у виданнях , які близькі до СДПУ(О).

Він також нагадує, що організації, які представляють Самбур та Воротник, за своїм призначенням мали б захищати журналістів.

Сергій Лещенко

Мені сумнівно, що люди, які подали проти нас позов, самостійно могли домогтися того, що суддя прийняла цей позов з помилками, призначила його до розгляду протягом однієї доби, не змусивши їх виправити помилки, вона прийняла позов і призначила дату слухання, фактично, запустила цей процес, попри численні помилки, на які вказує наш адвокат.

Наш адвокат вказує на те, що це свідчить про активне політичне проштовхування цього позову.

Марина Пирожук

Самі позивачі в інтерв’ю українським новинам заявили, що в повідомленні "Української правди" суть позову перекручена..

Валерій Воротник також заперечує серію статей, пов''язаних із ситуацією навколо радіостанції "Континент", де вказується, що він нібито причетний до погроз директору "Континенту" Сергієві Шолоху.

Радіо “Свобода” звернулася також за коментарем стосовно подій довкола “Української правди” і в Адміністрацію Президента.

Ось як відреагував на це керівник інформаційного управління Адміністрації Президента Сергій Васильєв.

Сергій Васильєв

Я постійно заявляю, що жодних коментарів з приводу “Української правди” я, Васильєв, керівник головного управління інформаційної політики, давати не буду! Все! Я не думаю, що це є чимось таким, заради чого взагалі є сенс говорити.

Марина Пирожук

Нагадаю, що це був керівник інформаційного управління АП Сергій Васильєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG