Доступність посилання

ТОП новини

Завтра виповнюється 150 років від дня народження Івана Горбачевського – всесвітньо відомого українського вченого – хіміка, визначного громадського діяча і просто людини, яка до кінця своїх днів у складних умовах життя на чужині служила національним інтересам України.


Оксана Пеленська

Аудіозапис:

Прага, 14 травня 2004 - Іван Горбачевський народився 15 травня 1854 року в селі Зарубинці на Тернопільщині. Він закінчив університет у Відні, а коли йому виповнилось 28, ім’я Горбачевського стало відомим у світі.

Працюючи в Празі, в 1882 році учений зробив важливе наукове відкриття : синтез сечової кислоти і уперше встановив її складники. А через рік Іван Горбачевський, наймолодший в Європі учений-хімік, отримав запрошення очолити лікарський факультету Карлового університету в Празі. Згодом він став директором новоствореного при Карловому університеті Інституту медичної хімії, який у Празі успішно працює й нині. Ще раз відзначився Горбачевський у 1884 р., коли першим в Європі відкрив світові нову галузь науки – медичну біохімію й почав читати студентам цей новий предмет, а згодом написав і перший чеський підручник з цієї галузі науки. Сьогодні важко переоцінити вклад Івана Горбачевського до розвитку хімії, біохімії, токсикології. Роботі в Карловому університеті учений віддав 34 роки свого життя, він 4 рази обирався деканом факультету, а в 1902 році став ректором Карлового університету. Говорить професор Станіслав Штіпек, директор заснованого Горбачевським Інституту медичної біохімії в Празі:

“Іван Горбачевський, без сумніву, був визначною особистістю Карлового університету. Він був відомий як учений, як викладач і як політик. І в усіх цих ділянках, без перебільшення, став новатором. Його праці мали вплив не тільки на сучасників, але й на подальші покоління, і цей влив відчутний і нині. Горбачовський- учений у свої 29 років уже був відомим в Європі. Він заснував Інститут і відкрив предмет, який вивчається і сьогодні”.

Іван Горбачевський обирався до австрійського Парламенту, в 1910 р. він став довічним членом Верхньої палати Парламенту Австрії, а в 1917 році першим австрійським міністром охорони здоров’я. Однак мало хто знає, що в 1918 р. учений подав у відставку з посади міністра австрійського уряду на знак протесту проти поділу Галичини на дві частини – українську та польську.

Іван Гобачевський належав до групи відомих українських учених і громадських діячів, з ініціативи яких у 1925 р. в Празі був заснований Музей Визвольної Боротьби України – одна з найавторитетніших українських установ міжвоєнної Чехо-Словаччини.

З нагоди 150-діття від дня народження відомого українського вченого ЮНЕСКО виголосило 2004 рік роком Івана Горбачевського. З цієї нагоди в Празі відбулась міжнародна наукова конференція, на будинку Інституту медичної біохімії, який заснував Горбачевський, відкрито пам’ятну таблицю.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG