Доступність посилання

ТОП новини

Жердицькому загрожує сім років тюрми.


Надія Кандиба

Аудіозапис:

Німеччина, 14 травня 2004 - У німецькому місті Гільдесгаймі завершується процес у справі колишнього керівника “Градобанку” Віктора Жердицького та одного з колишніх керівників компанії “Нафтогаз Україна” Ігоря Діденка. На черговому судовому засіданні прокурор зачитав обвинувальний висновок і висунув вимогу засудити Жердицького та Діденка відповідно до семи та шести років ув”язнення. Перед судом підсудні відповідають за нецільове використання чотирьох мільйонів німецьких марок, які уряд Німеччини надав Україні для виплати відшкодування українським жертвам націонал-соціалізму.

Як і весь судовий процес, що розпочався ще два з половиною роки тому, зачитування вироку затягнулося й тривало близько шести годин. Головуючий суддя Гаральд Бахманн був змушений навіть двічі оголошувати перерву. Як правило, для зачитування висновку обвинувачення потрібно не більше двох годин. У своїй промові прокурор Ларс Бурґард докладно змалював, як підсудні створили так звану “кредитну легенду”, аби за допомогою цього механізму можна було вдатися до нецільового використання грошей. Йдеться про чотири мільйони німецьких марок, які уряд Гельмута Коля в середині дев”яностих років переказав на рахунок у “Градобанку” з метою виплатити компенсації українським жертвам нацизму. Ці гроші, однак, зникли і ніколи не повернуться, оскільки, як вважає прокуратура, підсудні нелегально вклали їх в одну з німецьких цементних фірм, що була приречена на банкрутство. Ларс Бурґард закинув Жердицькому грубе зловживання довірою, а Діденкові – сприяння своєму компаньйону в скоєнні цього злочину. З огляду на “кримінальну енергію”, з якою діяли підсудні, прокурор вимагає для них досить суворого покарання. На його думку, Жердицький має відсидіти за гратами сім років, а Діденко – шість років. Як обставини, що обтяжують провину, Ларс Бурґард розцінив серед іншого свідоме скоєння здочину, намагання його приховати, небажання підсудних розкаятися в своїх діях та їхні спроби звинуватити суд у маніпуляціях та брехні. Крім того, Ларс Бурґард вважає, що підсудні навмисне затягували процес.

“Цей злочин частково було скоєно на території України і звичайно довелося запрошувати українських свідків. Вже сама по собі ця процедура, яка відбувається в рамках двосторонньої правової допомоги, є досить тривалою. Але своїми діями підсудні, навмисно ще більше затягували хід процесу, висуваючи, наприклад, через своїх адвокатів додаткові клопотання,” - пояснив журналістам після судового засідання німецький прокурор.

Підсудні, які не визнають висунутих їм обвинувачень, супроводжували промову Ларса Бурґарда іронічними зауваженнями та коментарями. Головуючому судді навіть довелося кілька разів закликати Ігоря Діденка до порядку. Дату оголошення вироку суд ще не визначив.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG