Доступність посилання

ТОП новини

Викрадення іноземних бізнесменів у Польщі.


Володимир Павлів

У Польщі почастішали випадки викрадення закордонних бізнесменів для викупу. Про це пише у вівторок газета «Жечпосполіта». Журналісти газети визнають, що поштовхом для їхньої публікації стали не офіційні повідомлення поліції чи самих бізнесменів, а публікації на цю тему у центральних газетах Туреччини.

Згідно з даними, які вдалося зібрати газеті «Жечпосполіта», за останні два місяці жертвами викрадачів у Польщі стали аж п’ятеро іноземних бізнесменів – троє турків та двоє інвесторів з Індії. Четверо з них були звільнено після того, як сім’ї заплатили за них викуп, а п’ятий , громадянин Індії , котрого викрали на минулих вихідних, ще й досі перебуває у руках викрадачів. На сторінках турецької преси родичі потерпілих бізнесменів розповідали про особливу жорстокість викрадачів у Польщі, оскільки разом із вимогою заплатити викуп вони отримали і відрізаний палець однієї із жертв. Згідно цих повідомлень апетит злочинців зростав після кожного успішного викрадення. Спочатку вони вимагали за повернення свободи своєму в’язневі сто тисяч євро. Вже за другого заручника отримали двісті тисяч євро, а за третього викраденого турка отримали триста тисяч євро. Звільнення викраденого на початку травня індійського бізнесмена обійшлося його родичам вже у мільйон євро. Скільки вони вимагають за другого викраденого громадянина Індії поліції поки що невідомо. Не вдалося поліції поки що вийти і на будь-які сліди викрадачів.

Викрадення для викупу закордонних бізнесменів, що інвестують у польську економіку – це явище майже цілком нове. Раніше про подібні випадки нічого не було чути. Можливо цим пояснюється, що довкола цієї справи панує майже цілковита мовчанка. Разом з мовчанкою офіційних осіб блискавично поширюються чутки та паніка у середовищі закордонних інвесторів, що працюють і мешкають у Польщі. Один із потерпілих турецьких бізнесменів уже повністю вивів всі свої гроші з Польщі і повернувся до Туреччини.

Щоб зупинити цю небезпечну тенденцію, польським правоохоронцям доведеться таки прикласти значних зусиль для виявлення злочинців, бо у нинішній економічній ситуації, як вважають експерти, Польща не може собі дозволити втечу інвесторів та створення цій країні іміджу місця небезпечного для закордонних інвестицій.
XS
SM
MD
LG