Доступність посилання

ТОП новини

У Верховній Раді України пройшли закриті слухання щодо ситуації в Іраку та подальшого перебування там українських миротворців.


Сергій Кисельов Народні депутати, які вимагають відкликати з Іраку українських військових, не змогли на сьогоднішніх закритих слуханнях у Верховній Раді прийняти відповідну постанову чи законопроект. Таким чином, українські миротворці й надалі залишатимуться в Перській затоці у складі міжнародних стабілізаційних сил.

За словами багатьох парламентарів, незрозумілим для них залишився факт розгляду саме в закритому режимі питання про ситуацію в Іраку та подальше перебування на території цієї держави українських миротворців. Як зауважив депутат із "Нашої України" Ігор Осташ, таке рішення було невиправданим , адже, за словами парламентаря, на закритому засіданні не пролунало жодного речення, яке слід було б вважати закритим.

Що ж до самого перебігу подій під час закритого засідання, то перший заступник голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Борис Андресюк в інтерв’ю для радіо "Свобода" сказав: "Верховна Рада сьогодні в таємному режимі розглянула питання щодо подання декількох фракцій про розгляд ситуації в Іраку та відкликання наших миротворців з Іраку. Дійсно, сьогодні було дуже жваве обговорення. Інколи воно набувало навіть емоційного характеру, бо думки були полярні. Частина народних депутатів за те, щоб негайно відкликати. З моєї точки зору, більша частина парламенту проти була. Бо вважала, що будь-яке поспішне рішення України , по-перше, не личить Україні як одній із засновниць ООН. А, по-друге, ми повинні бути послідовними в своїх позиціях. Було внесено декілька проектів законів, проектів постанов з цього питання. Всі вони були розглянуті, були по них доповіді всіх тих, хто вніс ці відповідні постанови та законопроекти, вони були проголосовані, жоден з них не набрав потрібної кількості голосів".

З приводу того, як же тепер вирішуватиметься доля українських миротворців у Іраку, пан Андресюк відповів: попереднє рішення про направлення до Іраку українського контингенту залишається в силі.

“Єдине, що сьогодні більшість депутатів зійшлася в тому, що ми повинні зробити все необхідне, аби забезпечити і гарантувати унеможливлення тих ситуацій, коли гинуть українські миротворці. Друге : сьогодні було заявлено і ще раз підкреслено, що українські миротворці повинні нести функцію виключно миротворчу , саме ту, яка і була проголосована відповідним рішенням парламенту", – повідомив Борис Андресюк,

Із запитанням про те, чи може хтось гарантувати, що в Іраку більше не гинутимуть українські миротворці, радіо "Свобода" звернулося до експерта, керівника Центру досліджень армії і конверсії Валентина Бадрака.

"Я думаю, що надати повні гарантії не може ніхто. І я думаю, що можна приймати багато рішень на урядовому або на парламентському рівні, але війна є війна. І ніхто не застрахований від того, що будуть втрати і що будуть проблемні явища. Тобто, ризик – він від часів, коли український контингент увійшов в Ірак, не зменшився. Навпаки, він підвищився. І все ж таки, незважаючи на це, ми переконані, що Україна має триматися і проводити послідовну політику відносно цього кроку", – сказав Валентин Бадрак, керівник Центру досліджень армії і конверсії.

До речі, на закритому засіданні парламенту виступили секретар Ради національної безпеки і оборони Володимир Радченко та перший заступник глави СБУ Юрій Землянський. Як повідомило інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на одного із депутатів, пан Землянський сказав:

"Я не виключаю і дуже побоююсь проведення в Україні терористичних акцій, організованими силами ззовні. Такою силою можуть стати іракці" .

А пан Радченко в свою чергу заявив, що "існує загроза вчинення певних дій проти України та її державних органів".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG